Een demonstratie in Nigeria om aandacht te vragen voor de ruim 200 meisjes uit Chibok die terreurorganisatie Boko Haram een jaar geleden ontvoerde.
NOS Nieuws

'Boko Haram ontvoerde 2000 vrouwen'

Zeker 2000 vrouwen en meisjes in Nigeria zijn het afgelopen jaar slachtoffer geworden van de islamitische terreurgroep Boko Haram. Ze zijn volgens Amnesty International ontvoerd, verkracht en uitgehuwelijkt. Ook werden ze gedwongen deel te nemen aan aanvallen op hun eigen dorpen.

Amnesty komt met het rapport (.pdf) precies een jaar na de ontvoering van 219 meisjes uit een internaat in Chibok. De meeste van deze meisjes worden nog altijd gegijzeld door de terreurgroep.

"Vlak na de ontvoering zijn ze opgedeeld in twee of drie groepen en over het land verspreid, dus als groep zullen ze niet meer bevrijd kunnen worden, wel individueel bij acties van het leger", zegt Ruud Bosgraaf van Amnesty International.

Gruwelijke details

Volgens het rapport is het niet bij de 219 ontvoerde meisjes gebleven. De organisatie concludeert dat ook honderden andere meisjes en vrouwen de gruweldaden van Boko Haram hebben meegemaakt. Daarnaast zijn vorig jaar mannen gedwongen om mee te vechten met Boko Haram. Deden ze dat niet, dan werden ze geëxecuteerd.

"Je ziet dat Boko Haram een dorpje aanvalt, de politie en het leger wegjaagt en dan mensen meeneemt om voor hen te werken. Vrouwen, en soms ook wel mannen en jongens. Veel vrouwen worden gedwongen om te werken als slaaf of als seksslaaf."

"Wat ons wel verraste is de manier waarop opgetreden wordt tegen mensen die zich verzetten. Dat doet sterk denken aan het Midden-Oosten, aan de manier waarop Islamitische Staat opereert. Zweepslagen, stenigingen. Dat zijn details die tot nu toe nog niet zo bekend waren."

We konden altijd de geur van de dode lichamen ruiken als ze begonnen te rotten.

Aisha (19), ontsnapt aan Boko Haram

Amnesty sprak met 200 ooggetuigen en 28 slachtoffers die wisten te ontsnappen aan de terreurgroep. Een van hen vertelt dat ze moest trouwen met een Boko Haram-strijder en dat ze werd klaargestoomd om te vechten. "Ik leerde ook bommen te gebruiken om dorpen aan te vallen", vertelt de 19-jarige Aisha. "Ik deed mee aan een aanval op mijn eigen dorp."

De vrouw werd drie maanden vastgehouden. In die periode werd ze herhaaldelijk verkracht, soms door meerdere Boko Haram-strijders. Meer dan vijftig mensen werden voor haar ogen vermoord, onder wie haar zus. "Ze werden in de jungle in een massagraf begraven. Ik kon het gat niet zien, maar we konden altijd de geur van de dode lichamen ruiken als ze begonnen te rotten."

300 aanvallen

Uit satellietbeelden concludeert Amnesty dat sinds begin vorig jaar Boko Haram zeker 300 aanvallen op dorpen heeft uitgevoerd. Op de beelden zou vooral de schade in de stad Bama zichtbaar zijn. Bijna 70 procent van de stad is vernietigd en de straten lagen bezaaid met lichamen.

Amnesty roept de regering in Nigeria op om al het mogelijke te doen om burgers in het noordoosten van het land te beschermen. Ook moeten de ontvoerde vrouwen zo snel mogelijk worden bevrijd.

De mensenrechtenorganisatie concludeert dat de campagne Bring back our girls, die na de ontvoering in Chibok werd gestart, wel belangrijk is geweest. "Voor het eerst kwam toen het besef dat er in het noorden van Nigeria iets aan de hand was, dat de Nigeriaanse regering en ook het leger eigenlijk zijn eigen bevolking liet stikken", zegt Bosgraaf. "Vanaf dat moment zie je het tegenoffensief van het leger, met behulp van buurlanden als Kameroen en Tsjaad."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl