liveblog
Aangepast

NOS op 3 Kort

liveblog gesloten

Nog steeds nek-aan-nekrace VVD en CDA, D66 wint

VVD en CDA zijn nog altijd in een nek-aan-nekrace om de grootste partij te worden. De PvdA staat op verlies, D66 wint. Dat blijkt uit de exit poll van IPSOS.

Ridwan en Samira zijn vanavond bij de verkiezingsavond van D66. De sfeer is daar goed, want D66 heeft het - zoals het er nu naar uitziet - dus goed gedaan.

De stemming op de avond van D66

Even chatten met Popcorn Time

Wired mocht na lang proberen chatten met een ontwikkelaar bij de streamingdienst Popcorn Time. Anoniem, want Popcorn Time is illegaal. "We doen dit omdat we erin geloven. Toen de site ging lopen - en dat gebeurde eigenlijk meteen al - gingen we zonder stoppen door dankzij alle liefde die we kregen van de gebruikers, zonder na te denken over waar ons dit gaat brengen", aldus deze 'Pochoclin'.

Netflix en grote filmbedrijven zijn niet blij met Popcorn Time en er komen dan ook flink wat grote rechtszaken aan. Popcorn Time zegt aan een peer-to-peernetwerk te werken waardoor de site altijd in de lucht blijft, ook als het domein offline gaat. Lees het hele artikel van Wired hier.

Popcorn Time-alternatief Nacho Time

'Gecontroleerde vuurwerkshow' van politie Texas

De politie in Texas vond in een paar dagen tijd duizenden kilo's illegaal vuurwerk tijdens controles. De rechter besloot dat het vuurwerk vernietigd moest worden en dus gebeurde dat: op gecontroleerde maar spectaculaire wijze ging alles de lucht in.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

#dionnewieheeftergewonne? of #SwipeStax

Dionne Stax laat de uitslagen zien op een touchscreen op tv

#DisplayDionne, #SwipeStax, #dionnewieheeftergewonne, of toch gewoon ##DionneStats of #DionhetSwipekanon? Nadat Herman van der Zandt op Twitter tot #HermandeScherman werd gekroond, is het vanavond - tijdens de uitslagenuitzending over de Provinciale Statenverkiezingen - voor veel Twitteraars de grote vraag welke legendarische bijnaam presentatrice Dionne Stax meekrijgt.

Ipsos: nek-aan-nekrace CDA-VVD

Bij de Provinciale Statenverkiezingen zijn VVD en CDA in een nek-aan-nekrace verwikkeld om de grootste partij te worden. De PvdA verliest verder fors, D66 wint. De coalitie van VVD en PvdA heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer, ook niet met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP.

Dit zijn resultaten uit een exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de NOS, de echte uitslagen moeten nog binnenkomen.

Grote kettingbotsing in Canada

Mega-kettingbotsing in Canada

Een grote kettingbotsing in Canada: meer dan vijftig voertuigen botsen op elkaar door gladheid op de weg. Het aantal slachtoffers viel mee: vier mensen raakten gewond, geen van hen is in levensgevaar.

Olympische sporters Peking opnieuw op doping getest

Honderden dopingtesten van de Olympische Spelen in Peking moeten over. Met nieuwe technieken hoopt het IOC sporters die destijds de dans ontsprongen, alsnog te pakken.

Een groep figuranten voor de openingsceremonie zoeken verkoeling in de schaduw

Volgens medisch directeur Richard Budgett gaat het IOC zich daarbij richten op specifieke gevallen. "Als we weten dat er in landen veel dopinggebruik voorkomt, nemen we dat zeker mee in onze keuze."

Sinds de Spelen van 2004 in Athene worden alle stalen opgeslagen in een laboratorium. Die mogen tien jaar lang bewaard worden, wat het IOC nog tot 2018 de tijd geeft om de vierduizend stalen uit Peking nogmaals te onderzoeken.

Tunesische politici zingen volkslied tijdens aanslag

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Tijdens de aanslag op het Bardo-museum in Tunis zongen Tunesische Kamerleden, die in lockdown zaten, het volkslied. De politici zaten in het parlementsgebouw naast het museum in een vergadering over anti-terrorrisme toen de gewapende mannen het museum binnenvielen. Na een tijdje werden ze in veiligheid gebracht.

Stemmen te land, ter zee en... in de woonkamer

Duizenden stembureaus openden vanmorgen hun deuren. Veel daarvan zitten in scholen, kerken of buurthuizen, maar sommige staan op een wel heel opvallende locatie. In Zuidplas is een drive-in stembureau, in Drimmelen stemmen mensen op een boot en in Nieuwkoop doet een oude HTM-bus dienst als stembureau.

Leidenaren staan tussen de mozaïek en beelden in het Rijksmuseum van Oudheden. In het Overijsselse Olst-Wijhe heeft de familie Westhoff het druk: hun woonkamer is het kleinste stemlokaal van Nederland.

  • Marc-Robin Visscher /NOS
    In Drimmelen kunnen bewoners hun stem uitbrengen op een boot
  • Marc-Robin Visscher /NOS
    De boot vaart de hele dag door natuurgebied de Biesbosch
  • Marc-Robin Visscher /NOS
    Om de zoveel tijd stopt de boot bij een aantal aanlegplaatsen

Miljoen euro voor bagage-volg-startup

Door een storing bleven vorig jaar duizenden koffers achter op Schiphol

De Nederlandse startup FastTrack heeft 1,1 miljoen euro binnengehaald. Het bedrijf heeft twee tools ontwikkeld: eTrack , waarmee je je koffer via een app overal ter wereld kan volgen, en eTag, waarmee je je koffer vanuit huis kan inchecken met een digitaal label. De producten zijn vanaf vandaag te koop.

FastTrack kreeg eerder al 1,5 miljoen van onder meer KLM. FastTrack is ook in gesprek met andere luchtvaartmaatschappijen.

2000 sneeuwganzen vallen dood uit de lucht in Idaho

In de Amerikaanse staat Idaho zijn ongeveer 2000 sneeuwganzen dood uit de lucht gevallen. Biologen denken dat het komt door vogelcholera. Vrijwilligers hebben gisteren en vandaag de vogels opgeruimd.

Onderzoeksteam Defensie naar Mali

Defensie stuurt een onderzoeksteam naar Mali om het ongeluk met de Nederlandse gevechtshelikopter te onderzoeken. Bij de crash kwamen gisteren twee militairen om het leven. Het team van vijf of zes mensen vertrekt waarschijnlijk morgen, zegt een woordvoerder.

Het team gaat onderzoek doen op de plek waar de helikopter is neergestort. Het is niet bekend hoe lang het onderzoek gaat duren.

Een Nederlandse Apache gevechtshelicopter in Mali

Poetin feliciteert Rusland met één jaar annexatie Krim

'Ik wil alle inwoners van de Krim en Rusland feliciteren'

President Poetin heeft Rusland gefeliciteerd met de toetreding van de Krim tot Rusland.

In februari vorig jaar besloot Poetin om de Krim te annexeren, vertelde hij deze week in een televisiedocumentaire. Op 27 februari bezetten zwaarbewapende militairen in uniformen zonder herkenbare insignes het parlementsgebouw in de hoofdstad Simferopol. Op 18 maart werd de Krim officieel onderdeel van Rusland, tot grote verontwaardiging van de westerse wereld.

'Clitpiercings zijn genitale verminking'

Engelse vrouwen met een clitpiercing worden binnenkort gezien als slachtoffers van genitale verminking, zelfs als ze toestemming hebben gegeven voor de piercing. Door deze nieuwe regels van de Nationale Gezondheidsdienst is de persoon die de piercing in het vrouwelijk geslacht zet, straks officieel strafbaar.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Gezondheid ziet de Wereldgezondheidsorganisatie de piercing ook als een mogelijke verminking: "In sommige gemeenschappen worden vrouwen gedwongen er een te nemen."

#PS15: De stemming tot nu toe

De stembureaus zijn ondertussen al uren open, bekijk hier een korte samenvatting van de dag tot nu toe:

"De sleutel van het stembureau was onvindbaar"

Docu onthult leefomstandigheden KFC-kippen

De kippen van fastfoodketen Kentucky Fried Chicken leven in verschrikkelijke omstandigheden. Dat blijkt uit een Britse documentaire van dierenactivisten. In de docu is te zien hoe 34.000 kippen dicht op elkaar leven in een schuur met een paar raampjes.

De dieren leven 35 dagen en worden daarna vergast. Een groot deel sterft eerder door uitdroging of uithongering. Als ze klaar zijn voor distributie worden ze in kratten geduwd waarbij ze vaak al wat botten breken, zegt de Britse dierenbescherming tegen The Daily Mail

Aanslag Tunis: 21 doden

Beelden schietpartij Tunis

Bij de aanslag in Tunis zijn zeker 21 mensen om het leven gekomen, waarvan zeventien toeristen. Ook de twee aanslagplegers zijn gedood, de andere twee doden zijn een Tunesische burger en een politieman.

Dat heeft de premier van Tunesië bekendgemaakt na de bevrijdingsactie, die een einde maakt aan de terreuractie.

Geen goede dag voor Über

Een Duitse rechter oordeelde vandaag dat de chauffeurs van het bedrijf voortaan een vergunning moet aanvragen en dat betekent dat ze niet zomaar meer via de Über-app passagiers kunnen oppikken.

In Frankrijk viel de politie het hoofdkantoor binnen, vanwege een onderzoek naar ÜberPop. Daarbij mogen ook niet-professionele chauffeurs contact leggen met klanten en zijn de ritten veel goedkoper.

Naakt door Australische National Gallery

Op 1 en 2 april kun je naakt door de expositie van James Turrel in The National Gallery in Australië lopen. En dat is geen grap. Buiten de normale bezoekuren worden er speciale naaktrondleidingen georganiseerd.

De 'naked tours' maken deel uit van een samenwerking met de kunstenaar Stuart Ringholt uit Melbourne. Het is niet de eerste keer dat Ringhold een naaktrondleiding organiseert; hij deed het eerder in het Museum of Contemporary Art in Sydney en MONA in Tasmania. Dat zag er zo uit:

Gijzeling Tunis voorbij, terroristen gedood

Veiligheidstroepen hebben het Bardo-museum in Tunis bestormd en de toeristen bevrijd die daar in gijzeling werden gehouden. Dat heeft het Tunesische ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt.

Twee aanvallers zijn gedood. Het is nog onduidelijk of mensen gewond zijn geraakt bij de bevrijdingsactie. De situatie is nog steeds chaotisch.

Karen, Kristel en Josje geven 'K3-fakkel' door

K3 stopt niet, maar gaat door in een andere samenstelling. Vanaf vandaag zoekt K3 drie nieuwe zangeressen. Ze kunnen zich opgeven via het inschrijfformulier op de website van Studio 100. Dat maakten Karen, Kristel en Josje bekend op een persconferentie.

We roepen iedereen in Vlaanderen en Nederland die kan zingen en dansen op om zich kandidaat te stellen voor de nieuwe K3. We gaan op zoek naar de nieuwe meisjes in een tv-show.

K3 tijdens de persconferentie
Wie worden de volgende Karen, Kathleen en Josje?

Vanaf juni zal het televisieprogramma 'K3 zoekt K3', dat de zoektocht vastlegt, te zien zijn op de Belgische tv-zender VTM en de Nederlandse tv-zender SBS 6.

Wat te doen als je zoon een centaur is

Professioneel grappenmaker Jeff Wysaski slaat toe in Hollywood. In een boekenwinkel plaatst hij oude boeken met een nieuwe, zelfverzonnen kaft. En dat leverde de volgende zelfhulpboeken op:

Ken jij DJ Underwire?

Een cameraploeg van Jimmy Kimmel ging de straat op tijdens het SXSW festival, om mensen te vragen wat ze van bepaalde bands vinden. In werkelijkheid bestaan die bands helemaal niet. Maar: mensen willen toch heel graag meepraten.

Om 15.00 uur persconferentie K3

Gaat K3 dan nu echt officieel hun afscheid aankondigen? Om 15.00 uur geeft Studio 100 een persconferentie. Die is live te volgen op de site van VTM Nieuws.

Gerard Ekdom na Coen en Sander weg bij 3FM

Gerard Ekdom in het Glazen Huis

3FM-dj Gerard Ekdom stapt over naar NPO Radio 2. Hij gaat daar een programma tussen 06.00 en 09.00 uur presenteren voor BNN-VARA, als opvolger van Sander de Heer. De datum van de overstap is nog niet bekend.

Ekdom presenteert het 3FM-programma Effe Ekdom en is sinds 2001 een van de vaste dj's van het station. Voor 3FM presenteerde hij ook programma's als Arbeidsvitaminen, De Freaknacht met Ekdom, en Ekstra Weekend. Ook zat hij acht keer in Het Glazen Huis voor 3FM Serious Request.

Toeristen gedood bij schietpartij in Tunesië

In Tunesië zijn het parlement en het Nationaal Museum aangevallen door gewapende mannen. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken in Tunis zijn er acht doden, onder wie zeven buitenlanders.

Er zijn ook berichten over gijzelaars. Het museum en het parlement bevinden zich op hetzelfde terrein.

Wat stemt het mbo?

De interesse voor deze verkiezingen is altijd een stuk minder dan bijvoorbeeld landelijke verkiezingen. Om jongeren te trekken gaat de provincie Overijssel met een tour langs mbo's. Verslaggever Onno Beukers ging langs op een mbo-school in Deventer.

Schietpartij winkelcentrum Kopenhagen

In Kopenhagen is een schietpartij geweest op een parkeerplaats bij Fields, het grootste winkelcentrum van Denemarken. Drie mensen raakten gewond. Een werd geraakt in de hand, een ander in de rug en een derde in de buik.

Twee mensen zijn opgepakt. Of zij degenen zijn die hebben geschoten, is nog niet bekend. Volgens de Deense politie was er sprake van een confrontatie tussen twee rivaliserende groepen.

De politie in Kopenhagen is extra waakzaam na de aanslagen van vorige maand

Drukte bij sites Stemwijzer en Kieskompas

Veel mensen gebruiken vandaag nog online stemhulp: Stemwijzer.nl is door bijna 1,4 miljoen bezocht, Kieskompas.nl door meer dan een miljoen.

Bezoekers van StemWijzer geven zorg als belangrijkste thema aan als het gaat om de Provinciale Statenverkiezingen. Het openbaar vervoer is ook een belangrijk onderwerp, vooral in de provincies Noord-Brabant, Overijssel en Drenthe. In Groningen is aardgaswinning het belangrijkste item voor de bezoekers.

Vermiste jongen logeerde bij een vriendje

De vermiste jongen uit Utrecht, voor wie vannacht een Amber Alert is uitgegeven, was bij een vriendje blijven slapen. Dat was hij vergeten tegen zijn ouders te zeggen, volgens de politie.

Ambert Alert dat is uitgegeven voor Issa Sesay

De ouders van de jongen sloegen gister alarm omdat ze niet wisten waar hij was. De politie zette een zoektocht op en gaf een Amber Alert uit. Toen de twee jongens vanochtend weer op school verschenen, werd de politie geïnformeerd.

NOS-gijzelnemer Tarik Z. in mei voor rechter

Tarik Z., de student die eind januari met een nepwapen het NOS-gebouw binnendrong, moet op 12 mei voor het eerst voor de rechter komen. Dan is de pro-formazitting; dat betekent dat de zaak dan nog niet inhoudelijk wordt behandeld.

De eerste inhoudelijke zittingsdag is 19 juni. Tarik Z. wordt verdacht van gijzeling, bedreiging en verboden wapenbezit. Op 29 januari stapte hij het NOS-gebouw binnen en eiste hij zendtijd in het NOS Achtuurjournaal. Hij gijzelde een beveiliger om dat voor elkaar te krijgen.

#Lunchbite!

Wat gebeurt er als je een IKEA-schilderijtje presenteert als werk van een meesterschilder?

Machinist mist station door mist

De machinist van een intercity heeft vanochtend door de dichte mist station Heemstede-Aerdenhout gemist. Hij zag het station niet, dus stopte hij niet direct, schrijft RTV Noord-Holland.

In één keer in 3D

Normaal print een 3D printer een voorwerp uit in verschillende laagjes. Die worden dan aan elkaar geplakt, waardoor het driedimensionaal wordt. Maar er is een printer die in één keer een voorwerp print: de Carbon3D. Die maakt in één keer een 3D object uit koolstof. Hoe dat eruitziet? Zo:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Opkomst om 10.30 uur onder de tien procent

Om 10.30 uur had 7 procent van de kiezers zijn stem uitgebracht bij de Provinciale Statenverkiezingen. Dat is 1 procent minder dan bij de verkiezingen van vier jaar geleden, zegt het onderzoeksbureau Ipsos.

'Darth Vader' overvalt bank in North Carolina

Een man met een Darth Vader masker heeft een bankoverval gepleegd in de Amerikaanse staat North Carolina, schrijven Amerikaanse media. Op bewakingsbeelden zie je hoe Darth Vader met een flink geweer zwaait en er met de buit vandoor gaat.

Jongens van 14 bekogelden huis PVV'er

Drie tieners van 14 hebben het huis van een PVV'er in Etten-Leur vernield. Nadat ze gisteren waren aangehouden en werden verhoord, hebben ze bekend. De bewoner van het vernielde huis is kandidaat-Statenlid Raats van de PVV.

Bij een PVV-kandidaat voor de Provinciale Statenverkiezingen meerdere keren een steen naar het huis gegooid.

De jongens zeggen dat ze hebben aangebeld bij de man, maar geen "bevredigend antwoord" kregen.

Deze zomer: Windows 10, de opvolger van Windows 8

Windows 10, de opvolger van Windows 8, komt deze zomer uit. Dat heeft Microsoft gezegd op een persconferentie in China. Voor iedereen die nu met Windows 7, 8 of 8.1 werkt is de upgrade het eerste jaar gratis. En als je hem illegaal hebt: geen probleem, zegt Windows-directeur Terry Myerson. Ook dan kun je de update gratis downloaden.

Windows 10 op een smartphone, laptop en PC

Als je 10 downloadt, krijg je er de nieuwe browser Project Spartan bij. Windows 10 werkt straks met telefoons, tablets, pc's, servers en mogelijk ook televisies. Er is geen onderscheid meer tussen mobiel en pc. Al deze apparaten kunnen straks vanuit dezelfde Windows Store apps downloaden.

Veel fietsendiefstallen worden niet gemeld bij politie

Nog minder dan een kwart van alle mensen waarvan hun fiets wordt gejat wordt, doet aangifte. Het afgelopen jaar gaven 110.202 mensen hun stalen ros als gestolen aan bij de politie, maar volgens stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit ligt het echte aantal rond de 450.000 fietsen.

Dat blijkt uit cijfers die de stichting verzamelde voor de Telegraaf. "Eigenaren beschikken vaak niet over gegevens van hun fiets om aangifte te kunnen doen of denken dat de politie het rijwiel toch niet kan opsporen", zegt directeur Titus Visser. Maar de stichting roept mensen vooral op om aangifte te doen: "Zo blijft de levendige handel in gestolen tweewielers niet bestaan".

Chaos in de lucht: Lufthansa staakt

In Duitsland vallen weer honderden vluchten van Lufthansa uit, omdat piloten staken. Zo'n 750 van de 1400 binnenlandse en Europese vluchten zijn geannuleerd. Daar heeft ook Schiphol last van; alle vluchten van en naar Frankfurt zijn geschrapt, naar München drie van de zeven, van München naar Amsterdam vier van de zeven. De Lufthansa-piloten protesteren met de stakingen tegen een plan om de pensioenregeling te versoberen.

'Annuliert' - veel Lufthansa-vluchten zijn vandaag geschrapt

Pilotenvakbond Cockpit zegt dat vooral nieuwe, jonge gezagvoerders en co-piloten daardoor hard worden getroffen. Volgens de vakbond wil Lufthansa geen millimeter bewegen.

Rellen voor opening van nieuw ECB-gebouw

Bij het gebouw van de Europese Centrale Bank (ECB) in Frankfurt wordt gereld. Demonstranten hebben met stenen naar de politie gegooid, waardoor één agent gewond zou zijn geraakt. Vandaag wordt het nieuwe ECB-gebouw geopend. Betogers van de 'Blockupy'-beweging willen het openingsfeest verstoren.

Issa Sesay (9) gevonden na Amber Alert-zoektocht

Issa Sesay, het jongetje van 9 waar naar werd gezocht in Utrecht, is levend gevonden. Gisteren kwam Issa niet thuis toen hij na school ging spelen. Hij was voor het laatst gezien in de Utrechtse wijk Ondiep. De politie onderzoekt nog wat er precies is gebeurd.

De jongen heeft kort zwart haar en een litteken op het voorhoofd

Wie betaalde de afkoopsom van Van der Garde?

Er is een schikking getroffen tussen Formule 1-coureur Giedo van der Garde en team Sauber. Dat zegt het team. "We zijn blij dat de zaak is opgelost." Toch zijn er nog genoeg vragen te stellen bij de inhoud van de deal, zegt NOS-commentator Louis Dekker. "Er is geld overgemaakt en Van der Garde rijdt dit jaar geen Formule 1, maar je kan je wel afvragen waar Sauber het geld voor de afkoopsom vandaan heeft gehaald." De Telegraaf schrijft dat het zou gaan om 17 miljoen euro.

Likud-partij van Netanyahu wint verkiezingen

De partij van de Israëlische premier Netanyahu heeft de parlementsverkiezingen in Israël gewonnen. De Likud-partij komt uit op 30 zetels, de directe tegenstander, de Zionistische Unie, krijgt 24 zetels. In de eerste prognoses leek het nog een nek-aan-nekrace te gaan worden, maar daar wilde Netanyahu niets aan weten. Hij eiste de verkiezingswinst gisteravond laat al op.

'K3 stopt ermee, Josje is het beu'

K3 stopt ermee. Dat schrijft de Belgische krant Het Laatste Nieuws. Productiebedrijf Studio 100 zou later vandaag op een persconferentie het einde van K3, zoals we dat nu kennen, aankondigen.

Zoals het er nu naar uitziet maakt de groep een doorstart met een nieuwe bezetting. Vanaf september zou een zoektocht beginnen naar de opvolgers, uiteraard in een grote tv-show. Studio 100 heeft nog niet gereageerd op het nieuws.

K3 vorig jaar acht in de Ahoy met de show 'K3 Kan Het'

K3 bestaat uit de Vlaamse zangeressen Karen Damen (40), Kristel Verbeke (39) en Josje Huisman (29). Volgens een bron van Het Laatste Nieuws is Josje het beu.

Waar is Issa van 9?

Er is een Amber Alert uitgegeven voor de 9-jarige Issa Sesay uit Utrecht. Hij kwam gisteren niet thuis toen hij na school ging spelen. Hij is voor het laatst gezien op zijn fiets in de Utrechtse wijk Ondiep, zegt de politie. Er is daarna naar hem gezocht met een helikopter - nu zoeken politiehonden in parken en de brandweer zoekt met boten in de Vecht.

De jongen heeft kort zwart haar en een litteken op het voorhoofd

Secret Service in Amerika wil tweede Witte Huis

De chef van de Amerikaanse geheime dienst wil een exacte kopie laten bouwen van het Witte Huis. Joseph Clancy zegt hij zijn mensen dan beter kan trainen voor de beveiliging van president Obama. Nu oefenen de beveiligers noodgedwongen op een parkeerplaats waar hekken worden neergezet. Bosjes en fonteinen, zoals in het echt, ontbreken.

Poollicht te zien in noorden van Nederland

Gisteravond was op veel plaatsen in Nederland het noorderlicht te zien. En da's natuurlijk het moment om je camera tevoorschijn te toveren:

  • ANP
    Vanuit Zwolle
  • Kappers Media
    Vanuit Zwartehaan, Friesland
  • Douwe van der Leij
    Vanaf Lauwersoog
  • ANP
    Vanaf de Dijk Enkhuizen-Lelystad

De meeste foto's zijn genomen vanaf de Wadden en vanuit de provincies Groningen en Noord-Holland. Voor wie dit gemist heeft; balen. Maar treur niet: vrijdag kun je je eclipsbrilletje uit de kast halen voor het volgende spectaculaire verschijnsel: een zonsverduistering in de ochtend.

De eerste stembureaus zijn geopend

In het hele land gaan vanmorgen de stembureaus voor de verkiezingen van de Provinciale Staten en de waterschappen open. Op de meeste plekken kun je vanaf 07.30 uur stemmen, om 21.00 uur gaan de bussen dicht. Om 05.00 uur gingen op treinstations de stembureaus van Castricum en Nijmegen al open.