NOS Nieuws

Likud-partij van Netanyahu wint verkiezingen

Forse overwinning voor Netanyahu

De partij van de Israëlische premier Netanyahu is de winnaar van de parlementsverkiezingen in Israël. Zijn Likud-partij komt volgens de officiële resultaten uit op 30 zetels.

Zijn grootste uitdager Isaac Herzog van de centrum-linkse Zionistische Unie krijgt 24 zetels. In totaal zijn in de Knesset 120 zetels te verdelen. Herzog heeft Netanyahu vanochtend gefeliciteerd met zijn overwinning.

De Verenigde Arabische Lijst, waarin vier Israëlisch-Arabische partijen samenwerken, is met 14 zetels de derde partij van het land geworden.

In de eerste prognoses leek de uitslag nog uit te draaien op een nek-aan-nekrace. Toch eiste Netanyahu gisteravond laat de winst van de parlementsverkiezingen al op. In een toespraak zei hij dat hij de leiders van andere rechtse partijen heeft uitgenodigd om "zo snel mogelijk een stabiele coalitie te vormen".

Dit is een overwinning voor het Israëlische volk, tegen alle verwachtingen in.

Benjamin Netanyahu

Eerder op de avond had Netanyahu al op Twitter laten weten dat zijn Likud-partij "een grote overwinning" heeft geboekt. "Dit is een overwinning voor het Israëlische volk, tegen alle verwachtingen in", schrijft de premier onder meer.

De opkomst van de verkiezingen ligt rond de 72 procent. Dat is hoger dan de parlementsverkiezingen van 2013. Toen kwam bijna 68 procent van de stemgerechtigden opdagen.

'Vormen van nieuwe regering lijkt eenvoudig te worden'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl