liveblog
Aangepast

NOS op 3 Kort

liveblog gesloten

Minister en staatssecretaris weg

Minister Opstelten en staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie stappen op. Dat zeiden ze in een persconferentie.

Minister Opstelten zei in zijn korte persverklaring dat hij "een ultieme inspanning" heeft laten verrichten. Aftredend staatssecretaris Teeven: "Ik vind dat ik niet meer geloofwaardig kan opereren. Dat is niet alleen formeel. Dat is ook omdat de minister moet aftreden vanwege de 'Teeven-deal'."

Opstelten: ik treed af

Opstelten: ik treed af

Johan Cruijff steunt Van Praag

Een steuntje in de rug voor Michael van Praag, die graag FIFA-voorzitter wil worden. Johan Cruijff ziet dat wel zitten.

Sancties VS voor Venezuela

De Verenigde Staten hebben sancties ingesteld tegen zeven regeringsfunctionarissen van Venezuela. Zij zouden corrupt zijn en de mensenrechten hebben geschonden. De Venezolaanse president Maduro zegt dat de VS hem ten val wil brengen en daarom een economische oorlog voert.

Ken je die mop van de nieuwe Kuip die er moest komen?

Precies, die kwam niet. De verbouwing van de Kuip is van de baan omdat het teveel kostte.

Vorig jaar werd besloten dat De Kuip grondig zou worden gerenoveerd. Het vernieuwde stadion zou 70.000 plaatsen en een dak krijgen en door BAM worden gebouwd. Bij de uitwerking van de verbouwing bleken de kosten echter veel hoger uit te vallen dan gepland.

Wat Apple ons vandaag voorschotelt

Hoe het nieuwste Apple-hebbeding eruit ziet wisten we al, nu weten we ook hoeveel de Apple Watch gaat kosten. Ze komen op de markt voor bedragen tussen de 399 euro en 18.000 euro. De goedkoopste zijn de sportmodellen (met plastic bandje) en de duurste hebben een behuizing van 18 karaat goud. De slimme horloges werken alleen in verbinding met een iPhone 5 of hoger en hebben een batterijduur van 18 uur.

Naast de horloges werden ook een nieuwe gezondheidsapp gespresenteerd en een MacBook Air die niet alleen in het vertrouwde grijs kan, maar ook in het goud of donkergrijs.

In april komt het nieuwe spul in de VS op de markt. Wanneer het naar Nederland komt is nog niet bekend.

µTorrent installeert een 'parasiet' op je computer

µTorrent, een populair downloadprogramma, installeert bij de nieuwe update een programma op je computer. Het maakt je computer slomer, misbruikt het geheugen en je internetverbinding, kan je computer oververhit maken en zelfs je klikgedrag inzien. Het parasiterende programmaatje heet Epic Scale en het gebruikt jouw computer om elektronisch geld te genereren. Maar van dat geld krijg jij niets te zien.

Lees dus altijd goed de voorwaarden:

Python in je cornflakes

Een man in Australië vond, naar eigen zeggen, een twee meter lange python in zijn cornflakes. Hij maakte er een filmpje en een paar foto's van en belde snel de autoriteiten. De man die de diamantpython weg kwam halen was erg verrast dat een slang van twee meter daar in paste: "Ik moest de doos uitscheuren om hem eruit te krijgen."

Specht met wezel vereeuwigd op bord in park

#WeaselPecker

Hij was zo briljant, dan moet 'ie maar vereeuwigd worden: de foto met de specht en de wezel van Martin Le-May. Stephen Cross heeft er een bord van gemaakt en hem neergezet in Hornchurch Country Park, waar de specht en de wezel gespot werden. "Hopelijk laat de gemeente hem staan", zei hij tegen The Telegraph.

​Madonna zoent met Sneeuwwitje

Na Britney Spears en Christina Aguilera is Sneeuwwitje aan de beurt voor een zoen: Madonna op Instagram, ter promotie van haar nieuwe album Rebel Heart. En zoals gewoonlijk maakt de zangeres veel reacties los.

Het plaatje leidde tot uiteenlopende reacties op Twitter. Sommigen vinden het een briljant idee, terwijl anderen haar beschuldigen van het verpesten van hun jeugd.

Nieuwe beelden van de wolf

Beelden van Wolf in Kolham

"Wat een enorme herdershond, die is vast zijn baasje kwijt ". Dat dacht Oguz Acioz toen hij onderweg naar zijn werk een hele grote hond naast zijn auto zag rennen. "Ik wilde het dier klemrijden zodat de politie hem weer terug kon brengen naar zijn baasje."

Rutte: handen af van kandidaten

We moeten respect hebben voor iedereen die op een kandidatenlijst staat voor de verkiezingen. Die oproep doet premier Mark Rutte. Hij reageert op bedreigingen die vooral PVV'ers hebben gekregen. In Friesland, Zeeland en Brabant werden huizen beklad of ruiten ingegooid.

"Democratie is een groot goed en kan alleen gedijen in een sfeer van respect voor alle kandidaten."

Het huis van een kandidaat-Statenlid voor de PVV in Friesland

'Nooit een n*kker in de SAE'

"Hang'm van een boom, maar er komt nooit een n*kker in de SAE", zongen Amerikaanse studenten van studievereniging Sigma Alpha Epsilon afgelopen weekend vrolijk in de bus.

Het lachen zou ze snel vergaan. Het filmpje belandde op Twitter en de verontwaardiging was groot. De verantwoordelijke tak van de vereniging is inmiddels opgeheven en alle leden geschorst.

Gezin Doorwerth duikt op in Duitsland

Het sinds gisteren vermiste gezin uit Doorwerth is alweer gevonden: in Duitsland. Volgens de politie maken de vader, moeder en vijf kinderen het naar omstandigheden goed.

Nederlandse agenten zijn nu onderweg voor een gesprek.

Het glas bij de voordeur is beschadigd...

Omstreden dolfijnentrainer dood gevonden

De Spaanse dolfijnentrainer José Luis Barbero is afgelopen weekend dood in zijn auto bij het vliegveld van Mallorca gevonden. Hij werd door onder meer dierenrechtenorganisaties beschuldigd van het mishandelen van de dolfijnen. Luis Barbero werd al een tijdje vermist.

Van het mishandelen en schreeuwen tegen dieren in een dolfinarium op het eiland verschenen beelden op internet. Kort daarop kregen hij en zijn familie doodsbedreigingen. Het is nog niet bekend wat de doodsoorzaak is.

Barbie is jarig

Je ziet het niet aan d'r, maar Barbie is vandaag 56 jaar geworden. De eerste Barbie kwam uit in 1959. Bedenker Ruth Handler kwam op het idee voor de pop toen ze haar dochter Barbara met papieren aankleedpoppen zag spelen.

Zo werd Barbie in 1956 aan de man (of vrouw) gebracht:

Dansende man krijgt feest in stadion Los Angeles

Het wordt íets groter dan verwacht, het feestje voor de dansende man Sean. Het LA Coliseum, een stadion in Los Angeles, is bereid mee te werken. Om dat even in perspectief te plaatsen: daar hebben bands als Metallica en The Rolling Stones opgetreden en twee keer werden daar de Olympische Spelen gehouden, in 1932 en 1984.

Pharrell Williams, Moby en Ellie Goulding zijn ook van plan om te komen. De crowdfundingactie om het te betalen gaat ook nog steeds door: daar is al ruim 36.000 dollar binnen. Het geld dat overblijft gaat naar een goed doel. Wanneer het feest precies is, is nog niet bekend.

Compleet gezin uit Gelderland vermist

Een compleet gezin uit het Gelderse Doorwerth is sinds gisteravond vermist. Het gaat om een man, zijn vrouw en hun vijf kinderen tussen de 1 en 10 jaar. De woordvoerder van de politie zegt dat er 'signalen zijn binnengekomen' en dat hij zich zorgen maakt. De recherche onderzoekt het huis. Dat blijkt een chaos: de bank is kapot gesneden, overal liggen veren en planken zijn van de muur getrokken. De rivier wordt ook doorzocht.

Volgens Omroep Gelderland namen de kinderen vrijdag nog afscheid op school omdat ze naar Amerika zouden verhuizen.

Duitse (19) sneuvelt in strijd tegen IS

Voor het eerst is een buitenlands meisje in de strijd tegen IS om het leven gekomen. De 19-jarige Ivana Hoffmann was naar Turkije vertrokken en vocht mee met Koerdische strijders.

De Duitse is voor zover bekend de derde buitenlander die in de strijd tegen IS is gesneuveld.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Groningen wil wolf vangen en verdoven

De Wolf is inmiddels ook in woonwijken gesignaleerd

De provincie Groningen wil de in Nederland opgedoken wolf vangen en verdoven. Volgens deze provinciebestuurder is Groningen geen geschikt gebied voor het dier en bovendien doet de wolf raar. "Hij is bijvoorbeeld niet schuw en dat is a-typisch gedrag voor een wolf."

Als de wolf verdoofd is, kunnen ze DNA afnemen en achterhalen waar hij vandaan komt. Het dier wordt in ieder geval niet afgeschoten.

Carice van Houten in The Simpsons

Carice van Houten heeft weer een nieuwe rol te pakken. Dat meldt de entertainmentfeed BuzzE van het ANP. Ze mag de stem inspreken van een 15-jarig meisje in The Simpsons.

Voor zover bekend is ze de eerste Nederlander die een rol heeft in de televisieserie. De aflevering waarin ze te horen is, wordt op 3 mei in de VS uitgezonden.

IS ronselt nu ook in gebarentaal

Ook doven zijn welkom in het kalifaat van IS. In een nieuwe propagandavideo spreken twee strijders in gebarentaal. De twee zeggen dat ze Iraaks-Koerdische strijders gaan aanvallen - net als vijanden in Groot-Brittannië, de VS, Frankrijk en Italië. De onderliggende boodschap van het filmpje: een lichamelijke beperking is geen excuus om niet voor IS te vechten.

Conducteur bloedneus geslagen op Utrecht CS

Een NS-conducteur is vanmorgen in zijn gezicht geslagen op Utrecht Centraal. De klap was zo hard, dat hij er een bloedneus aan overhield. De aanleiding is niet bekend en de dader is nog niet aangehouden.

Vanmorgen om 9.00 uur hield de NS nog een toeteractie tegen het geweld tegen NS-personeel. Aanleiding daarvoor waren de eerdere mishandelingen van het treinpersoneel, waaronder die van een conducteur vorige week. De vrouw werd bij Hoofddorp in elkaar geslagen. Ze had meerdere breuken in haar gezicht en kon zich niets meer herinneren van de mishandeling.

Boete 360 euro voor racistische reacties op Oranje-selfie

Enkele racistische reacties op de selfie van negen internationals

Drie mensen die racistische teksten op internet hadden gezet onder een selfie van voetbalinternational Leroy Fer kunnen onder een rechtszaak uit komen als ze 360 euro betalen. Fer zette in november een foto op Instagram van hemzelf en acht andere donkere spelers van het Nederlands elftal. Die foto werd later ook op Facebook gezet, wat leidde tot een stroom aan reacties, waaronder ook racistische, over apen, slaven en Zwarte Pieten.

Fer zelf is tevreden over de uitkomst van de zaak. "Het is een overduidelijk signaal aan iedereen dat dit soort kwetsende zaken gewoon niet kan. Niet binnen en ook niet buiten de lijnen."

Baby overleeft 14 uur in rivier na auto-ongeluk

In de Amerikaanse staat Utah heeft een meisje van anderhalf jaar 14 uur vastgezeten in een rivier. Ze zat op de achterbank toen haar moeder een ongeluk kreeg en in een rivier terechtkwam. De vrouw was op slag dood. Het meisje zat zonder eten en drinken en met een temperatuur van rond het vriespunt meer dan een halve dag in de auto - maar heeft het overleefd.

Baby overleeft 14 uur in rivier

De toestand van het meisje is kritiek.

Bommelding op vliegveld Simferopol

Het vliegveld Simferopol op de Krim is ontruimd, meldt Russia Today. Volgens een anonieme beller is er ergens een bom neergelegd.

Vandaag de Dag afgebroken door haperende techniek

Het tv-programma Vandaag de Dag van WNL is vanmorgen voortijdig gestopt door technische problemen. Rond 8.30 uur ging het beeld op NPO 1 op zwart. De problemen waren zo groot dat de uitzending voor 9.00 uur niet meer op de buis was.

Het programma werd voor het eerst uitgezonden vanuit een nieuwe regieruimte in studio 23, van Omroep MAX.

Boeren verklaren de liefde: 4,3 miljoen kijkers waren getuige

Yvonne Jaspers met boer Geert

Bijna 4,3 miljoen kijkers zagen gisteren hoe de laatste Boer Zoekt Vrouw-boeren hun keuze bekendmaakten. Geert koos voor Hetty en Bertie zei hardop dat ze met Esther op citytrip wil. BZV was daarmee weer het best bekeken programma zondag.

Volgende week zien we hoe die citytrips verlopen.

Snellere wifi voor buitengebieden

Mensen die in buitengebieden wonen, krijgen binnenkort snel draadloos internet. Nu is dat vaak nog erg traag. Minister Kamp zegt dat snel internet leidt tot meer ondernemerschap en economische groei. Hij wil dat ondernemers via een vergunning, met een zendmast bepaalde gebieden kunnen bedienen.

Eerste Duitse film over Anne Frank

De opnames voor de eerste Duitse bioscoopfilm over Anne Frank beginnen vandaag op het Merwedeplein in Amsterdam. Om het tijdsbeeld na te bootsen zijn alle fietsenrekken en motoren weggehaald van het plein waar de familie Frank woonde. Ook wordt het verkeer omgeleid.

Vanwege de opnamen wordt het verkeer omgeleid

De Duitse productie is eind dit jaar of begin volgend jaar klaar.

Australiërs in dodencel krijgen bezoek van familie

De twee Australische terdoodveroordeelden in Indonesië hebben bezoek gehad van hun familie. Het was het eerste bezoek dat ze ontvingen sinds ze naar gevangeniseiland Nusa Kambangan werden gevlogen. "We hebben hem alweer een paar dagen niet gezien, we zullen hem een knuffel geven", zei de broer van één van de twee veroordeelden voor het bezoek. "We hebben gehoord dat het goed met hem gaat, maar dat willen we met eigen ogen zien."

'We willen zeggen dat we van hem houden'

Machinist Tilburg reed door rood sein

De machinist van de trein die vrijdag in Tilburg op een goederentrein botste, heeft een rood sein genegeerd. Normaal gesproken stopt een trein dan automatisch, maar dat deel van het spoor was nog niet voorzien van een systeem dat daar voor zorgt. Dat hebben ProRail, de NS en DB Schenker Rail onderzocht. Bij de botsing raakten acht inzittenden van de sprinter lichtgewond, bovendien kwam er gas vrij door een lek in een wagon.

De treinen toeteren om 09.00 uur

Om 09.00 uur zijn er in het hele land toeterende treinen te horen. Zo protesteert treinpersoneel tegen geweld van reizigers tegen collega's. Vorige week waren er in vier dagen tijd drie incidenten waarbij conducteurs zijn mishandeld. Een conductrice werd zelfs zo hard geslagen, dat ze meerdere botbreuken in haar gezicht had.

Record aan buitenlandse investeringen

Buitenlandse ondernemers hebben vorig jaar meer in Nederland geïnvesteerd dan ooit. Ze brachten 3,2 miljard euro naar ons land, bijna een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder. Al die investeringen leverden meer dan 6000 nieuwe banen op.

Doping in wielrennen aan de orde van de dag

Uit onderzoek van de wielerbond UCI blijkt dat nog altijd volop doping wordt gebruikt. De situatie onder profs is wel verbeterd, maar renners zijn overgegaan op kleinere hoeveelheden die niet ontdekt kunnen worden. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat de geschorste Spaanse dopingdokter Fuentes nog actief is vanuit Zuid-Amerika.

Vliegtuig op zonne-energie begint recordpoging

De Solar Impulse is vanuit Abu Dhabi begonnen aan een recordpoging. Het vliegtuig maakt in etappes een wereldwijde rondvlucht, zonder dat daar een druppel kerosine bij komt kijken. Twee Zwitsers wisselen elkaar af als piloot - ze maken wel de nodige tussenstops. Over vijf maanden moet het zonne-vliegtuig het record gehaald hebben.

De Solar Impulse is opgestegen in Abu Dhabi