CIRC haalt hard uit naar Verbruggen
De UCI heeft in de jaren tussen 1998 en 2013 doorlopend gefaald in het toepassen van zijn eigen anti-dopingregels. Dat is één van de conclusies van de CIRC, de commissie die onderzoek deed naar de dopingproblematiek in de wielersport. Maandag wordt het rapport openbaar gemaakt.
Het is een vernietigende opsomming: positieve dopingtests werden door de UCI-leiding genegeerd, renners kregen voorkeursbehandelingen van de UCI-voorzitter, kritiek werd geuit richting klokkenluiders die doping aan de kaak stelden. En dat allemaal onder leiding van Hein Verbruggen.
Genoemde feiten deden zich met name voor in de ambtstermijn van Verbruggen, de Nederlander die van 1991 tot 2006 de UCI leidde. “Alle aantijgingen en conclusies rond het anti-dopingprogramma tonen aan dat beslissingen die de UCI-leiding nam, het anti-dopingbeleid hebben ondermijnd."
227 pagina’s
De conclusies in het 227 pagina’s tellende rapport gaan nog verder. “Doping werd door de UCI-leiding gezien als het gedrag van individuen, niet als een structureel probleem binnen de sport. Volgens de CIRC was er niet genoeg bereidheid om een systeem (tegen doping, red.) op touw te zetten. De benadering van doping was er één om het in bedwang te houden met het oog op de gezondheid van de renners. Het was er niet één om doping te bestrijden.”
Er is daarentegen ook wel enige krediet voor het optreden van de UCI. “Het moet gezegd dat de UCI meer stappen ondernam om doping tegen te gaan dan andere internationale sportbonden.”
Geen leiderschap
Ten aanzien van leiderschap komt Verbruggen er ook niet goed vanaf. Een van de meest duidelijke voorbeelden van het ontbreken van goed leiderschap, was toen de opvolger van Verbruggen werd verkozen in 2005. “Pat McQuaid kreeg, in tegenstelling tot de andere kandidaten, een voorkeursbehandeling. Hij kreeg steun van de UCI en Hein Verbruggen.”
Ook de meest recente verkiezingen, waarbij Brian Cookson werd verkozen tot voorzitter, verliepen niet volgens een transparant, democratisch proces. Volgens de regels moet elke kandidaat de steun genieten van zijn eigen federatie om überhaupt kans te maken op het voorzitterschap. McQuaid miste de steun van de Ierse wielerbond. Toch kon hij zich kandidaat stellen.
“Beide voorbeelden tonen de serieuze problemen die de UCI heeft bij het leiden van de sport op een juiste, democratische manier.” Verderop in het rapport concludeert de CIRC dat het ontbreken van goed leiderschap heeft geleid tot een ernstig geloofwaardigheidsprobleem van de UCI.
Corruptie?
Maar bewijs van corruptie tegen Verbruggen of de UCI? Nee, dat is niet gevonden door de CIRC. En dat was wel één van de vragen waar de CIRC-commissie antwoord op moesten geven. De commissie concludeert dat de beschuldigingen aan het adres van Verbruggen rond het aannemen van geld van Lance Armstrong om zijn positieve dopingtests te verdoezelen, niet bewezen kunnen worden.