Deze journalisten zochten de waarheid, maar vonden de dood

  • Emil van Oers

    verslaggever NOS op 3

  • Emil van Oers

    verslaggever NOS op 3

Ze kwamen om door bomexplosies, rondvliegende kogels of omdat ze zelf het doelwit waren. Wereldwijd werden er het afgelopen jaar 94 journalisten gedood. Twaalf meer dan het jaar ervoor.

Denk aan de Saudische journalist Jamal Khashoggi, of de Bulgaarse Viktoria Marinova. Zij deed onderzoek naar fraude door de regering en kwam op gruwelijke wijze om het leven. Toen haar lichaam werd gevonden, bleek ze te zijn gewurgd en verkracht.

Waarom kwamen er in 2018 zoveel journalisten om? En wat zijn de dodelijkste landen voor journalisten? Dat vertellen we je in de video hieronder:

Hier komen de meeste journalisten om

Vanaf 2014 nam het aantal vermoorde journalisten elk jaar af, maar daar kwam in 2018 een eind aan. De Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) bracht de cijfers naar buiten en spreekt over een 'voortdurende veiligheidscrisis binnen de journalistiek'.

Een ander probleem is straffeloosheid. Slechts bij één op de tien moorden op journalisten wordt er iemand berecht. De IFJ is bang dat door alle risico's steeds minder journalisten hun werk kunnen of willen doen.

Deel artikel: