NOSop3

NOSop3

Tranen en violen bij het afscheidsconcert van Hardwell

Hardwell

Het lijkt een groot contrast: een viool en een draaitafel. Maar in de Ziggo Dome kwamen het klassieke en het elektronische samen in het optreden van Hardwell met het Metropole Orkest.

Donderdag kreeg het publiek in de Ziggo Dome een kleine geschiedenisles van de populaire dj. In zijn voorlopig laatste concert ging hij, samen met het orkest, dwars door de geschiedenis van de dancemuziek. Donna Summer, Michael Jackson en meer van dat soort klassiekers vulden het eerste uur van de show.

Jasper van Rosmalen is eerste violist van het Metropole Orkest. Volgens hem staat de viool helemaal niet zo ver af van de draaitafel. "Als violist heb je net zozeer een verlengstuk nodig om je muzikaal te kunnen uiten."

Bekijk hier de video van Hardwell en het Metropole Orkest.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Viool en draaitafel komen samen

Jasper wilde al vanaf zijn zesde viool spelen. Sterker nog, hij kwam op het idee toen hij op tv een optreden zag van het Metropole Orkest. Inmiddels zit hij er alweer tien jaar bij. "Mijn viool is mijn tweede grote liefde. We hebben veel lief en leed meegemaakt door de jaren heen", vertelt hij. "Een goed instrument is ontzettend belangrijk voor je ontwikkeling als muzikant."

Inmiddels is Jasper wel gewend aan het spelen voor grote (pop)zalen, maar met een dj optreden is toch geen dagelijkse kost. "Het lastige is dat je elkaar niet zomaar goed kunt horen op het podium", legt hij uit. "We hebben daarom allemaal koptelefoons op, of oortjes in, om toch strak met elkaar samen te spelen."

Ik heb altijd geprobeerd om me voor 200 procent te geven.

Hardwell

Voor Hardwell was het voorlopig dus zijn laatste optreden. Hij was klaar met het gejaagde dj-leven, het vele reizen dwars door verschillende tijdzones om overal op de wereld op te treden. Op zijn Facebook-pagina beschreef hij het als een achtbaanrit die nooit stopt. "Ik heb altijd geprobeerd om me voor 200 procent te geven en om dat te blijven doen en mijn creativiteit te blijven voeden, moet ik er een tijd uit."

Tijdens het Amsterdam Dance Event van dit jaar is veel aandacht voor de werkdruk die er ligt op dj's. Het tijdelijk stoppen van Hardwell heeft hier mee te maken, maar zeker ook de tragische dood van Avicii. Bij verschillende paneldiscussies werd het onderwerp aangesneden en op verschillende fronten binnen de dj-wereld is de mentale gezondheid van de dj's een belangrijk onderwerp.

Eerder deze week maakte NOS op 3 een verhaal over het drukke reisschema van top-dj's Armin van Buuren, Afrojack en Martin Garrix.

Vlieg mee met het leven van een top-dj