NOSop3

Vlieg mee met Garrix, Armin en Afrojack: 1 miljoen kilometer per jaar

NOS
Geschreven door
Iris Wijngaarde, Nick Felix en Lars Boogaard
Redacteuren NOS op 3

Dj's die mee willen draaien in de absolute top - of dat al doen - leven zo ongeveer in een vliegtuig. Ze knallen bijna elk weekend door tijdzones om ergens aan de andere kant van de wereld te draaien. Een droombaan, zou je denken, maar er zit een keerzijde aan dit gejaagde leven.

Het meest heftige voorbeeld was de dood van Avicii. Hij was op zijn 28e een van de grootste dj's van het moment, maar kampte ook met gezondheidsproblemen en was iemand die het zwaar had met het heftige leven op wereldtournee.

Ook verschillende Nederlandse dj's geven aan dat het te veel wordt, zo ook Hardwell. Tijdens ADE dit jaar geeft hij voorlopig zijn laatste optreden. "Ik heb altijd om kunnen gaan met de druk die komt van een concerttour, maar voor nu voelt het te zwaar", schreef hij op zijn Facebook-pagina.

Maar hoe ziet zo'n dj-schema er dan uit? NOS op 3 kreeg inzage in de tourschema's van drie Nederlandse top-dj's vanaf ADE vorig jaar tot ADE dit jaar.

Swipe door het jaar van Martin Garrix, Armin van Buuren en Afrojack.

1/3 Martin Garrix NOS op 3
2/3 Armin van Buuren NOS op 3
3/3 Afrojack NOS op 3

Martin Garrix vloog het afgelopen jaar zo'n 345.856 kilometer voor 115 optredens. Armin van Buuren reisde over het jaar gezien 363.574 kilometer voor 139 optredens. Afrojack legde van de drie de grootste afstand af, met 375.913 kilometer voor 83 optredens: hij wisselt optredens in Noord-Amerika, Europa en Aziƫ relatief vaak af.

Ter vergelijking: een enkeltje Amsterdam New York is een kleine 6.000 kilometer. Volgens de booking agent van Armin van Buuren was het afgelopen jaar niet uitzonderlijk. "Qua aantal optredens is het de laatste jaren stabiel."

Met deze tool kun je zelf de wereld over scrollen om de schema's van de drie dj's te zien.

Vlieg mee met het leven van een top-dj

Disclaimer: bij de vluchten in het overzicht hebben we eventuele tussenstops niet meegerekend. Het gaat om vluchtafstanden tussen de feestlocaties uit de tourschema's.

Klik hier om de kaart op volledig scherm te openen. Bron: Flourish.

Een van de dj's die open was over de keerzijde van het tourleven was Headhunterz, een grote naam in de hardstylescene. Hij plaatste een emotionele vlog op YouTube, waarin hij zijn tranen de vrije loop liet op zijn hotelkamer.

"Er zijn soms dagen achter elkaar dat ik geen moment een bed van dichtbij zie", vertelt hij als we hem spreken op Schiphol. "Je vliegt van optreden naar optreden en doet hooguit een paar dutjes in het vliegtuig." Hij vloog afgelopen jaar tussen zijn 125 optredens 384.773 kilometer.

Bekijk hier het hele interview met Headhunterz.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Het drukke reisschema van dj Headhunterz

Op de 23e editie van het Amsterdam Dance Event, dat vandaag van start gaat, wordt aandacht besteed aan de druk die dj's ervaren. Op het congresgedeelte van het evenement zijn lezingen over mentale gezondheid en timemanagement. Op het festivalgedeelte is het vooral feest: zo'n 2500 artiesten treden op op 140 locaties in Amsterdam.