In een ander land studeren is al spannend, maar weken zonder woning zitten in je nieuwe studiestad maakt het helemaal stressvol. Het overkomt veel internationale studenten op dit moment en op Facebook zie je dan ook wanhopige berichtjes langskomen.
Om de buitenlandse studenten niet op straat te hoeven laten slapen, zijn er allerlei noodoplossingen: in Groningen stoppen ze studenten tijdelijk in tenten of bij iemand op de bank, in Amsterdam krijgen studenten een bed in de voormalige Bijlmerbajes en in Utrecht is er tijdelijke opvang op een bungalowpark.
De enige mensen die reageren zijn oplichters of mannen die een plek in hun bed aanbieden. Kan iemand helpen?
Ook de Zuid-Afrikaanse Megan (25) valt de kamerzoektocht in Tilburg tot nu toe vies tegen. Omdat ze nergens anders terecht kan, slaapt ze op dit moment met tientallen andere studenten in een hostel. En de tijd dringt, want om haar visum te verlengen, heeft ze een vast woonadres nodig.
Het aantal studenten in Nederland stijgt: we gaan zelf vaker studeren, maar er reizen ook elk jaar meer internationale studenten naar ons land af. En die laatste groep moet wel op kamers, want zij hebben geen ouderlijk huis om op terug te vallen.
Hoe groot het kamertekort is, weet niemand precies. Naar schatting van vastgoedbedrijf Savills zijn er 38.000 studentenkamers te weinig. Komende jaren worden er volgens het vastgoedbedrijf heel wat studentencomplexen bijgebouwd, maar niet genoeg om de studentengroei bij te houden. En dat is vooral voor buitenlandse studenten een probleem.
Ik ben nu 8 dagen in Groningen en ben al naar 16 agencies geweest. Ze hebben allemaal niks.
Want zelfs in Tilburg, waar het nog relatief meevalt met het kamertekort, zijn buitenlandse studenten niet bepaald een populaire huisgenoot. Soms staat in advertenties al meteen dat kamers alleen voor Nederlanders zijn. "En als je wel wordt uitgenodigd om te komen kijken, ben je bij het hospiteren de enige buitenlander", zegt Megan. "Ik kon de helft niet verstaan, dus dat helpt niet echt mee."
De LSVB constateerde eerder dit jaar al dat een kamer vinden voor buitenlandse studenten een moeilijke opdracht is. Ze hebben geen netwerk en kunnen pas langs een kamer gaan als ze in Nederland zijn. Daarnaast is bijvoorbeeld Kamernet, een van de grootste verhuursites, niet heel makkelijk te begrijpen. De buitenlandse studenten zijn dan ook een makkelijke prooi voor oplichters.
Hostels en campings zitten vol, airBnB is op langer termijn erg duur en de hele periode couchsurfen is een gedoe. Ik voel me moedeloos.
De eerste ervaring met Nederland was voor de 21-jarige Jenny uit Singapore niet best. "Ik regelde in juni een kamer in Tilburg en maakte zo'n 1000 euro over naar de verhuurder, voor borg en huur", vertelt ze. "Maar toen hoorde ik opeens niets meer." Met een ongemakkelijk gevoel stapte ze in het vliegtuig naar Nederland.
"Eenmaal in Tilburg, ben ik langs het adres gelopen en bleek daar helemaal geen kamer te zijn", vertelt ze. "Ik heb aangifte gedaan bij de politie en de oplichter is opgespoord. Ik krijg hopelijk mijn geld terug, maar zit nu wel zonder woonruimte. Het hostel is in die zin een geschenk uit de hemel, maar het is wel lastig dat ik de hele tijd op mijn spullen moet letten en nog niet echt kan settlen."
De Duitse Martin (21), die fysiotherapie gaat studeren in Eindhoven, haalde alles uit de kast voor een kamer. "Het was heel moeilijk, omdat de meeste advertenties voor dutch only zijn. Op de vijftig kamers waar ik verder op reageerde, kreeg ik van slechts vijf een antwoord, waarvan drie keer een 'nee'. Bij de andere twee kamers ben ik het niet geworden."
Hij besloot het anders aan te pakken: hij reed naar Eindhoven en begon bij mensen aan te bellen. "Ik had online alles geprobeerd en had er geen vertrouwen meer in. Dit was mijn laatste optie. Ik belde aan bij zo'n zestig huizen. Een paar mensen gaven wel tips, maar niemand heeft overwogen om me in huis te nemen."
Gelukje voor Martin: Omroep Brabant zond een reportage over hem uit. Naar aanleiding daarvan mailde een kijker de redactie dat hij een kamer voor Martin beschikbaar heeft. Inmiddels is Martin daar ingetrokken en de kamer is helemaal naar zijn zin. Ook Megan heeft inmiddels woonruimte gevonden. Jenny uit Singapore is nog altijd op zoek.