Eigen foto's / NOS
NOS Op 3

"Ik heb een paar mensen boos gemaakt omdat ik kech zeg, maar wat doen jullie in een club met alcohol, met korte rokjes, om acht uur 's ochtends, met jongens? Wat ben je aan het doen? Je bent gewoon een kech."

Dat zei rapper Boef deze week, in reactie op een eerdere video die hij in Nieuwjaarsnacht had gemaakt. Hij stond toen met een lekke band aan de kant van de weg. Vrouwen die hem een lift gaven naar huis, noemde hij in die video kechs.

Hoeren, volgens hem.

Wat volgde was een stroom aan negatieve reacties op social media, afzeggingen van optredens op festivals, boycots van dj's en extréém veel media-aandacht.

Maar van zijn fans en luisteraars horen we eigenlijk maar weinig. Hoe denken zij over de uitspraken van de rapper? Wij spraken vier van hen over alle ophef.

Eigen foto / NOS

De 23-jarige Jeremaia vindt de aandacht voor Boef overdreven. "Alles wat hij doet, wordt enorm uitvergroot. Als hij het een klein beetje slecht doet, dan wordt hij meteen onder een vergrootglas gelegd."

Jeremaia vindt de boycot van de dj's dan ook overdreven. "Dat slaat echt nergens op. Het is misschien niet zo slim wat hij heeft gedaan, maar ja, zo praat hij nou eenmaal. Ik denk niet dat 'ie het zo bedoelt."

Eigen foto's / NOS

Ook vriendinnen Denise (14) en Celine (14) vinden de ophef wat ver gaan. "Iedereen gebruikt woorden als kech tegenwoordig", vertellen ze. "Zijn uitspraken zijn wel een beetje beledigend, maar ja, Boef heeft altijd dat soort uitspraken. Dat zijn we wel van hem gewend."

De woorden van de rapper betekenen dan ook niet dat de meiden zijn muziek niet meer gaan luisteren. Denise: "Het maakt me niet echt uit, want ik vind z'n muziek alsnog tof."

Aaron Eigen foto / NOS

"Hij had zijn uitspraken misschien anders kunnen verwoorden", vindt Aaron van 22. "Wat-ie heeft gezegd, dat kan niet. Dat is respectloos tegenover vrouwen. Maar ik vind ook dat er veel te veel aandacht aan wordt besteed."

Volgens Aaron gaat de ophef té ver. "Hij bedoelde het misschien wel helemaal niet zo. De media zouden er niet zo veel aandacht aan moeten besteden. Hij heeft wel vaker dingen gedaan die niet kunnen. Maar hé, iedereen maakt fouten toch?"

STER reclame