Aangepast

'Schuld wordt vaak bij de boer neergelegd' #ongehoord

  • Suzan Yücel

    redacteur NOS op 3

  • Suzan Yücel

    redacteur NOS op 3

Boer Peter van Damme wil een grotere stem voor agrariërs

"Het beeld van boeren is te eenzijdig." Vanuit die gedachte startte boer Peter van Damme (39) anderhalf jaar geleden samen met een paar collega's het initiatief Boer Bewust. Via sociale media reageert hij op actuele onderwerpen die met de sector te maken hebben. De akkerbouwer uit Biddinghuizen wil dat het verhaal van de boer direct bij mensen terecht komt.

Als voorbeeld noemt hij de insectensterfte. Volgens onderzoekers is het aantal insecten sterk verminderd en kunnen pesticiden die de landbouw gebruikt daarmee te maken hebben. "Er wordt al snel met de vinger naar de boer gewezen, terwijl andere onderzoeken zeggen dat er meerdere oorzaken kunnen zijn", zegt Peter.

"Wij zijn juist heel bewust met onze voedselproductie bezig en willen dat graag uitdragen. Er wordt nu een beeld gecreëerd dat er overal wat aan mankeert en dat ons voedsel niet gezond is. Dat beeld is niet helemaal reëel en daar baal je als boer soms wel van."

Het is belangrijk dat de discussie over de landbouw gevoerd wordt op basis van feiten en niet op basis van emoties.

Peter van Damme

Het leven als boer is Peter met de paplepel ingegoten. Van jongs af aan wist de agrariër al dat hij het familiebedrijf van zijn vader zou overnemen. Hij voelt zich persoonlijk aangesproken als er negatieve berichten over landbouwers verschijnen.

"We willen graag dat het publiek verhalen over de agrarische sector van alle kanten hoort, zodat ze een zo volledig mogelijk beeld hebben. Op basis daarvan kunnen ze een gefundeerde mening vormen. Het is belangrijk dat de discussie over de landbouw gevoerd wordt op basis van feiten en niet op basis van emoties."

Ruim vijfhonderd boeren hebben zich inmiddels aangesloten bij Boer Bewust. Zij steunen het initiatief door een bord te kopen en op hun erf te plaatsen. Peter: "We willen met de borden laten zien dat we trots zijn op onze producten en ons vak."

Deel artikel: