Aangepast

'Ik wilde niet daten en toen was ik een hoer'

  • Anna Pruis, Nisrine Sahla en Roel van Niekerk

  • Anna Pruis, Nisrine Sahla en Roel van Niekerk

"Een jongen die ik niet kende, stuurde me een berichtje dat hij met mij in contact wilde komen", vertelt Diana (niet haar echte naam). "Toen ik weigerde, zette hij mijn telefoonnummer op Telegram met de tekst dat ik een hoer ben, dat ik neuk en dat ik goedkoop ben. Dit gebeurt dus met heel veel meisjes."

Het is een relatief nieuw fenomeen: expose-groepen op Telegram. Hierin worden vrouwen zogenaamd 'ontmaskerd', omdat ze een hoer zouden zijn. Onder de slachtoffers zitten ook minderjarigen.

Het voorbeeld van Diana laat zien dat je als vrouw niet eens echt iets hoeft te doen om op zo'n pagina terecht te komen. Maar de gevolgen zijn groot. "In de dagen erna ben ik zo'n 200 tot 300 keer benaderd door mannen", vertelt Diana, die van Marokkaanse afkomst is. "Ik krijg berichtjes dat ik een slet ben. Of ik word 's nachts anoniem gebeld en uitgescholden. Ik heb dan nog het geluk dat hij geen foto erbij plaatste."

Bij Zora, een ander slachtoffer, werd er wel een foto verspreid. "Ik was thuis toen een vriendin mij appte dat ik online stond en was exposed. Ik was verliefd en vertrouwde deze jongen. Ik geloofde het niet. Ik kreeg vervolgens berichten via sociale media: waarom ik nog leefde en dat ik me moet schamen."

"In Den Haag, Rotterdam, Amsterdam: iedereen weet het nu. Elke ochtend word ik huilend wakker, mijn hele leven is verpest. Ik word nu als minderwaardig gezien. En het is een tikkende tijdbom, want mijn ouders weten het nog niet. Mijn moeder zou een hartaanval krijgen, mijn vader zou nooit meer met me praten."

In de gezinnen waar deze vrouwen zijn opgevoed, is seks vaak een taboe. Ze kunnen dan ook nauwelijks praten over wat hen is overkomen. "Ik ben Marokkaans en het wordt absoluut niet getolereerd als je seks voor het huwelijk hebt, zeker niet als er ook nog bewijs voor is", legt Diana uit. "Ik ben nog vrij opgevoed, maar andere meisjes worden het huis uitgezet."

"Veel meisjes zijn bang", vervolgt ze. "Jongens intimideren ze: als je het uitmaakt, stuur ik alles door. Je telefoonnummer en het woord 'hoer' erbij, is al genoeg. Je kan er vrij weinig tegen doen."

Sommige vrouwen besluiten zelf de exposers aan te pakken, zoals Miriam. "Ik zat in die groepen en zag wat er langskwam. Toen heb gezegd dat dat niet oké was. Ik werd er vaak uitgezet, ze zien dat als bemoeienis. Op een gegeven moment werd een beheerder boos en zei hij: ik ga jou ook exposen. Ik dacht: met wat? Er valt niks te exposen. Waarom zou je dat doen?"

"Hij plaatste vervolgens een screenshot van mijn Facebookprofiel op Telegram, met het bericht dat ik een hoer was en aids had. Ik dacht so be it. Maar toen ging hij mij bedreigen. Daar werd ik wel angstig van, want je weet niet of mensen het echt doen." Miriam is inmiddels een Facebookpagina gestart, om andere slachtoffers te helpen.

Diana ondernam ook actie. "Ik heb de foto van mijn exposer gedeeld op Snapchat. Ik heb een breed netwerk, dus toen kwam ik erachter wie hij was. Ik heb hem terug-exposed: zijn foto en telefoonnummer en screenshots van ons WhatsAppgesprek online gezet, om anderen te waarschuwen."

Deel artikel: