Aangepast

'Exposen? Moeten die meisjes maar geen naaktfoto sturen'

  • Anna Pruis, Nisrine Sahla en Roel van Niekerk

  • Anna Pruis, Nisrine Sahla en Roel van Niekerk

In expose-groepen op Telegram worden vrouwen massaal als 'kech' of 'hoer' bestempeld, met hun foto's en telefoonnummers erbij. De slachtoffers hebben meestal een Marokkaanse of Turkse achtergrond.

Wie zitten hier achter? Dat is lastig te zeggen, omdat gebruikers Telegram volledig anoniem kunnen gebruiken. Op vragen van NOS Mashup reageren ze niet.

We proberen het op Snapchat, want ook daar worden de naaktfoto's van vrouwen gedeeld. Vaak beloven accounts meer foto's van 'kechs' te plaatsen als er genoeg nieuwe volgers zijn bijgekomen.

Zo worden meer kijkers geworven

"Ik expose niemand, want ik zet er geen naam bij", laat de persoon achter één van die accounts weten als we vragen waarom hij of zij dat doet. "Ik krijg de foto's doorgestuurd via andere mensen."

Inderdaad publiceert hij zelf geen namen en telefoonnummers, maar de foto's worden wel weer op Telegram gebruikt om vrouwen verder op te sporen en te exposen. "Dat is zo", reageert de persoon achter dit account. "Maar die meisjes sturen het allemaal zelf toch? Moeten ze het niet sturen naar hun vriendje."

Een screenshot van een Snapchat-account met foto's van naakte vrouwen

"Je scoort er credits mee", zegt YouTouber Youssef Koukouh alias YousToub. Hij zit zelf niet in exposed-groepen op Telegram, maar hoort in zijn omgeving er wel veel mensen over praten. "Ik ken autochtone en Marokkaanse jongens en zie dat het bij die laatsten meer speelt. Het is raar, maar in het hoofd van deze mensen klinkt het alsof ze een prestatie hebben verricht. Het meest waardevolle, de naakte waarheid, dat hebben ze gekregen."

Hij maakte er de volgende video over:

Volgens Nora el Abdouni, jeugdhulpverlener bij Pretty Woman, wordt er ook veel aan victim blaming gedaan. "Jij had die foto niet moeten sturen, of zo verleidelijk moeten kijken", zegt ze over hoe er wordt gedacht. "Over seksualiteit wordt binnen de Marokkaanse en Turkse cultuur vaak krampachtig gezwegen. Het is een onderwerp dat niet bestaat tot aan het huwelijk. Doe je er wel aan, dan is het in sommige gezinnen een schande."

"Het is hypocriet", vindt Koukouh. "De mannen zeggen vaak: mijn zusje mag niet met een jongen omgaan; als ik haar tegenkom sla ik haar helemaal kapot. Terwijl ze zelf ook met twintig verschillende dames wat hebben gehad en gedaan."

Zo roepen mensen op Snapchat op om iemand te exposen

De vrouwen die aan NOS Mashup hun verhaal hebben gedaan, worden daar overigens niet minder om bedreigd. "Gefeliciteerd meid, je exposet jezelf gewoon", zegt iemand op Facebook over slachtoffer Ouahiba, die in dit artikel haar verhaal doet. "Je zet ons en de islam voor schut. Ik kan geen medelijden hebben met diegene die in zijn eigen vingers snijdt en vervolgens gaat janken, omdat 'ie bloedt."

Deel artikel: