Aangepast

Vrouwen online 'exposed': 'Bangalijsten zijn hierbij kinderspel'

  • Anna Pruis, Nisrine Sahla en Roel van Niekerk

  • Anna Pruis, Nisrine Sahla en Roel van Niekerk

'Sletje dat ze is. Bel haar!', staat onder een foto van een jonge vrouw met een doorschijnende broek, haar naam en telefoonnummer erbij. Het is één van de vele meisjes en vrouwen die exposed worden in groepen op de app Telegram. Ze worden 'ontmaskerd', omdat ze een kech zouden zijn: een hoer.

De gevolgen van dit exposen zijn groot. NOS Mashup keek ruim een week mee in dit soort Telegram-groepen en sprak met meerdere slachtoffers en exposers. "Mijn ouders werden op straat over mijn naaktfoto's aangesproken", vertelt een van de slachtoffers in de video hieronder.

De expose-groepen, met duizenden leden, hebben namen als 187 exposed snitches & bitches en hoofddoekjes18+. Je komt er alleen in als je de juiste link van iemand krijgt. Het voornaamste doel is vrouwen aan de schandpaal te nagelen, en dan vooral vrouwen met een Marokkaanse of Turkse achtergrond. Onder de slachtoffers zitten ook minderjarigen.

"Als je al een klein beetje inkijk hebt of make-up op, word je al als hoer bestempeld", zegt een slachtoffer, dat anoniem wil blijven. Maar soms is dat niet eens het geval en worden vrouwen als kech bestempeld omdat ze bijvoorbeeld iemand hebben afgewezen.

De tekst bij één van de groepen

Hoeveel vrouwen slachtoffer zijn, is onduidelijk. Maar in de week dat NOS Mashup op Telegram zat, zijn elke dag tientallen nieuwe namen, (naakt)foto's of video's en telefoonnummers gedeeld. "Iedereen in mijn omgeving wordt op dit moment exposed", vertelt een slachtoffer.

De beelden en gegevens worden vervolgens verder verspreid op Snapchat, Facebook, Instagram en WhatsApp. Ook vragen mannen of ze contactgegevens hebben van 'hoeren' in bepaalde steden, of roepen ze op de contactgegevens te delen van iemand die ze op straat hebben gezien.

Een oproep om de contactgegevens van een vrouw op straat te delen

"Bangalijsten zijn kinderspel vergeleken met deze Telegram-groepen", zegt Jacqueline Kleijer, die als therapeutisch hulpverlener bij Pretty Woman slachtoffers begeleidt. "Je hebt meiden die in een groep in Amersfoort staan, maar ook herkend worden als ze in Lelystad de trein uitstappen. Dat is heel pittig."

De gevolgen voor slachtoffers zijn groot, zoals voor Ouahiba. De video die haar ex-vriend van haar maakte, belandde drie jaar geleden op sociale media. Ze was toen 16 jaar. De hele ellende begon opnieuw, toen haar beelden afgelopen zomer in de expose-groepen belandden.

"Ik ben gaan kijken en er waren echt honderden groepen, zoals Ouahiba for porn president", vertelt Ouahiba. "Er heeft iemand naar mijn baas gebeld met de vraag waarom hij iemand als ik in dienst had en dat ik de naam van de zaak verpestte. Ik ben ook heel veel vriendinnen kwijtgeraakt. Ze wilden niet meer met me omgaan, omdat ze dan ook als hoer gezien zouden worden."

Smekende moeder

Hoe hard het bij families aankomt, laat ook het volgende fragment zien dat rondgaat in Telegram-groepen. Het is van een moeder, die probeert de foto's van haar dochter uit de groepen te krijgen. Ze heeft toestemming gegeven om dit fragment met stemvervorming te plaatsen:

"Nederlands Marokkaanse meiden dragen eigenlijk altijd de eer van de familie", zegt Kleijer. "En dat is een zware last. De gemeenschap spreekt schande van hen, maar dat is victim blaming. Meisjes durven er niet over te praten, omdat ze dat hun familie niet willen aandoen. Terwijl het zo belangrijk is dat je hulp hiervoor krijgt, want het is traumatisch."

Verschillende slachtoffers hebben laten weten dat ze aangifte hebben gedaan, maar verder niets meer hebben gehoord. De politie zegt niet op deze individuele gevallen in te kunnen gaan. "Het beste is toch om aangifte te doen, want dan kunnen we iets doen", zegt de politie. "Maar als je dat niet wil, kan je ook op andere plekken voor hulp terecht." Telegram laat weten dat groepen die worden gerapporteerd, worden weggehaald.

Ouahiba besloot uiteindelijk zelf een video te maken, waarin ze haar verhaal deelde. "Ik heb de video gemaakt, omdat het uit de hand liep. Mensen bleven doorgaan en verhalen verzinnen over mij. Het had meer invloed dan ik dacht. Het was dan ook een opluchting om die video op te nemen en eindelijk mijn kant van het verhaal te vertellen."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel: