Aangepast

Pastafarian mag niet in piratenpak promoveren aan TU Delft

Promoveren met een piratenhoed op, zwaard in de hand en grote laarzen aan je voeten. Het klinkt misschien gek, maar Michael Afanasyev (38) hoopt zo de hoogste academische graad te krijgen aan de universiteit van Delft.

Michael is namelijk aanhanger van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster. De 'priester' en promovendus wil gekleed in een 17e-eeuws piratenpak zijn proefschrift aan de universiteit van Delft verdedigen.

Dat mag niet van de universiteit. Michael diende daarom een klacht in bij het College voor de Rechten van de Mens. "Ik ben priester van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster en dan draag je een piratenkostuum bij ceremonies."

Het piratenpak van Michael is geïnspireerd op het boek Captain Blood van Rafael Sabatini

Volgens Michael twijfelt de universiteit of het om een religie gaat en weigeren ze daarom zijn ceremoniële uniform. De TU Delft laat weten dat het piratenpak niet bij zo'n plechtige gebeurtenis hoort. "Het kan afleiden en past totaal niet bij een plechtigheid waar iemand de hoogste academische graad verkrijgt."

Michael vindt dat discriminatie. "Een militair mag toch ook in een ceremonieel uniform?" Volgens de universiteit is er altijd ruimte voor een persoonlijke tint, maar gaat een piratenpak te ver. "Een keppeltje mag bijvoorbeeld altijd, maar dit is gewoon niet passend."

  • Arjen Lubach
    Arjen Lubach en Georgina Verbaan zijn twee bekende pastafarians uit Nederland
  • Twitter / Georgina Verbaan
    Arjen Lubach en Georgina Verbaan zijn twee bekende pastafarians uit Nederland

Wetenschapper of niet: Michael wil met een zilveren zwaard en een piratenhoed promoveren in de geohydrologie. De zitting van het College voor de Rechten van de Mens is 21 november en een paar weken later hoort Michael of hij gelijk heeft.

Die uitspraak is niet bindend. Toch hoopt Michael dat hij in "full-pirate kostuum" mag komen opdraven bij zijn promotie. Wanneer die is, is nog onbekend. "Ik denk dat deze hele toestand er niet aan heeft meegeholpen dat ik binnenkort al promoveer."

Deel artikel: