Vanaf nu telt het Vliegend Spaghettimonster-geloof écht mee

Nederland is een kerk rijker. De Kerk van het Vliegend Spaghettimonster is sinds gisteren officieel ingeschreven als Kerkgenootschap, schrijft de kerk. Het had heel wat voeten in aarde, maar de Kamer van Koophandel is akkoord.

  • Facebook - KVHVSM
    Hier aanbidden de pastafarians hun Vliegend Spaghettimonster
  • KvK / Vliegend Spaghettimonster

De gebedsruimte van de Nederlandse Kerk van het Vliegend Spaghettimonster staat in Nijmegen ( de Santa Maria-kapel), hun aanhangers: de pastafarians. Helemaal nieuw is de kerk niet, in de VS bestaat die al sinds 2005. Oprichter Bobby Henderson stoorde zich zo aan het onderwijs dat werd gegeven over het geloof, dat hij in 2006 zelfs een Spaghetti-evangelie publiceerde.

In The Gospel of the Flying Spaghetti Monster (.pdf) staat onder meer beschreven hoe de mens is ontstaan: een onzichtbaar spaghettimonster creëerde hem in een dronken bui. "Een sliert dna, de bouwsteen van leven, lijkt enorm op de pastasoort fusilli", schrijft Henderson.

Hij heeft een punt

Twee bekende pastafarians uit Nederland zijn Arjen Lubach en Georgina Verbaan. Lubach gelooft nog niet zo lang 'officieel', maar is heel blij met deze erkenning, zegt-ie.

Een bekend verhaal over het pastafarianisme is dat van de Oostenrijkse Niko Alm. Hij kreeg het in 2011 voor elkaar om met een vergiet op z'n hoofd op de foto te gaan voor z'n rijbewijs.

Het vergiet is voor pastafarians een 'religieus symbool'. En dus mag je om religieuze redenen met een vergiet op een officiële foto staan afgebeeld, net als dat met een keppeltje mag,

  • EPA
  • Twitter / Georgina Verbaan
  • Arjen Lubach

Aartsbisschop

Dirk Jan Dijkstra is de aartsbisschop van de Nederlandse tak van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster. Hij legt uit: "Iedereen kan zich bij onze kerk aansluiten. Het is een religie die kritisch is naar andere religies in het algemeen. In plaats van de Tien Geboden, hebben wij de Acht Liever-nietjes."

Op dit moment loopt een verzoek bij de gemeente Emmen voor een identiteitsbewijs voor Dirk Jan waar hij op de pasfoto een vergiet op z'n hoofd heeft. "Tot nu toe heeft de gemeente niet zo moeilijk gedaan, maar vanuit de overheid komt telkens een keiharde nee."

Deze mail stuurde Dirk Jan naar de gemeente Emmen, nadat zijn verzoek was afgewezen.

Die Liever-nietjes staan volgens de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster voor de vrijheid van het individu. Hier vind je ze.

Deel artikel: