Specimen van rijbewijs ANP

De burgemeester van Eindhoven heeft vorig jaar terecht de aanvraag geweigerd van een man die op zijn nieuwe rijbewijs een pasfoto wilde waarop hij is afgebeeld met een vergiet op zijn hoofd. De rechtbank in Den Bosch vindt dat de pasfoto inderdaad niet aan de eisen voldoet.

De aanvrager van het nieuwe rijbewijs noemt zich een "pastafari". De man zegt dat hij aanhanger is van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster. De kerkleden geven uiting aan hun religie door een vergiet op hun hoofd te zetten.

'Niet voldoende serieusheid'

De rechtbank baseert zich bij zijn oordeel ook op het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), dat eerder vond dat de leer van de Kerk niet getuigt van voldoende ernst om aangemerkt te kunnen worden als godsdienst of levensbeschouwing.

Daarbij komt dat de man tijdens de zitting niet in staat bleek vragen over de inhoud van zijn geloof zelfstandig te beantwoorden. De rechtbank vindt daarom dat niet is gebleken dat de Eindhovenaar blijk heeft gegeven van een serieuze beleving van dit geloof of deze levensbeschouwing.

Arjen Lubach als pastafarian Arjen Lubach

'Rechter velt oordeel over religie'

Ook bekende Nederlanders als Arjen Lubach en Georgina Verbaan zeggen dat ze 'pastafari' zijn. De Kerk van het Vliegend Spaghettimonster werd in Nederland in januari 2016 officieel ingeschreven als kerkgenootschap bij de Kamer van Koophandel.

Lubach begrijpt niets van de afwijzing van de rechtbank, zegt hij op Twitter. Hij vindt dat de rechter een oordeel velt over de invulling van een religie.

In de VS bestaat het kerkgenootschap sinds 2005. Oprichter Bobby Henderson stoorde zich zo aan het onderwijs dat werd gegeven over het geloof, dat hij in 2006 het zogenoemde Spaghetti-evangelie publiceerde.

Volgens Henderson heeft een onzichtbaar spaghettimonster in een dronken bui de mens gecreëerd. "Een sliert dna, de bouwsteen van leven, lijkt enorm op de pastasoort fusilli", schrijft Henderson.

STER reclame