#actiezeikwijf
Aangepast

'Dat wildplassen door vrouwen leeft, is nu wel duidelijk geworden'

De rechter was duidelijk in de wildplaszaak: vrouwen kunnen bij hoge nood ook best op een urinoir plassen. Dat wilde de Amsterdamse Cathelijne Hornstra weleens met eigen ogen zien en dus startte ze een landelijke actie op Facebook. Doel: vrouwen aansporen om vandaag een foto op sociale media te delen (met #zeikwijf of #actiezeikwijf) van een plaspoging op een urinoir of in een plaskrul.

"Zelf heb ik het natuurlijk ook geprobeerd", vertelt Cathelijne. "Nou, ik kan je vertellen: dat zijn acrobatische toestanden hoor. Plassen in zo'n krul gaat dus écht niet. Je billen steken er onderuit. Wie wil dat nou?"

Bovendien kan je ook nog eens een boete krijgen als je billen in het openbaar zichtbaar zijn.

  • Eigen foto / NOS
    Cathelijne Hornstra
  • Eigen foto / NOS
    Een plaskrul

De actie #zeikwijf is bedoeld als protest tegen de rechtszaak van Geerte Piening. Zij kreeg een boete voor wildplassen in de buurt van het Leidseplein. "Natuurlijk snap ik de uitspraak van de rechter, want wildplassen mag niet. Maar de toelichting dat vrouwen maar op een urinoir of in een krul moeten plassen, dat is echt van de zotte."

Cathelijne had nooit verwacht dat haar actie online zo veel vrouwen zou bereiken. "Dat het onderwerp leeft, is nu wel duidelijk geworden. Het is natuurlijk ook echt gek dat er nauwelijks plasplekken voor vrouwen zijn, maar wel voor mannen. Dat realiseerde tot vorige week bijna niemand zich. Hopelijk komt daar verandering in met deze actie."

Echt veel foto's zijn er nog niet te vinden op sociale media, maar volgens Cathelijne komt dat nog wel. "Het is nog vroeg. En komen de foto's niet, dan wordt er in ieder geval veel over gesproken. Op sociale media én op straat. In die zin heb ik m'n doel eigenlijk al behaald. Onder veel vrouwen is de gêne helaas groot om een fotootje online te zetten."

Cathelijne wil de foto's uiteindelijk overhandigen aan minister Jet Bussemaker. "Zij heeft emancipatie in haar portefeuille. Nu kan je denken: heeft zij niets beters te doen? Maar hoe kan onze minister verwachten dat vrouwen en mannen in het bedrijfsleven gelijk worden behandeld, als dat op een heel laag niveau al niet eens geldt?"

Deel artikel: