NOS
Aangepast

​Naar Lowlands? Eerst je bagage door de scanner

Het is niet bepaald lekker weer, maar dat weerhoudt veel Lowlands-bezoekers er niet van om vandaag al af te reizen naar Biddinghuizen. Het festival begint deze jubileumeditie extra vroeg, op donderdagochtend.

Maar het is wel even wennen voor de vaste bezoekers. Normaal weten zij blind de weg te vinden naar de bar, hun favoriete eetplek en het juiste podium. Maar dit jaar heeft het terrein een flinke metamorfose ondergaan. De belangrijkste podia hebben nieuwe tenten en er mag dit jaar op meer plekken gekampeerd worden.

NOS
De bezoekers druppelen binnen

Ook de beveiliging van het festival is op de schop gegaan. Niemand mag meer het festivalterrein op met rugzakken of andere grote tassen, een maatregel die bij een aantal andere Nederlandse festivals ook al is ingevoerd.

En opmerkelijk is: een groot deel van de bagage die het campingterrein wordt opgesleept, moet dit jaar door een röntgenscanner. Het is voor het eerst dat een groot Nederlands festival deze Schiphol-achtige veiligheidscontrole invoert.

Volgens de organisatie zijn de bagagescanners geen verscherpte veiligheidsmaatregel, maar bedoeld om de doorstroming te verbeteren. "We hebben hier vorig jaar een pilot mee gedaan en die is goed bevallen", laat woordvoerder Bente Bollmann weten. "Het gaat sneller dan de oude manier. Bovendien hoeven niet alle bezoekers hun tassen open te maken, dus het is minder belastend."

NOS
Bagage gaat door deze scanner

De rij is dit jaar inderdaad korter dan normaal, al is het voor mensen die eruit gepikt worden balen. "Ik vind het op zich wel goed dat ze het doen", zegt Stijn. "Voor mezelf was het wel bagger. Ik moest heel lang wachten en er moesten weer een heleboel mensen op mij wachten. Of het mij een veiliger gevoel geeft? Het is wel zoeken naar een speld in een hooiberg."

"Ik vind het echt onzin", zegt vaste Lowlands-bezoeker Doris. "Het is een festival, who cares. We zijn hier om hier muziek te luisteren en lol te hebben, dus waarom zou je dit moeten doen? Het geeft me ook absoluut geen veiliger gevoel."

NOS
Bezoekers lopen het terrein op

Maar wie eenmaal het festivalterrein opkomt, is die veiligheidsmaatregelen natuurlijk al snel vergeten. En Lowlands zou Lowlands niet zijn als het jubileum niet met een extra feest werd gevierd. Op zaterdagochtend wordt met een grote sing-a-alongshow teruggekeken op de grootste hits in de geschiedenis van het festival.

Deel artikel: