ANP
NOS NieuwsAangepast

Experiment met zombie-uitbraak op Lowlands-festival

Onderzoekers gaan op Lowlands een virtueel zombievirus loslaten op de festivalbezoekers. Doel is om in kaart te brengen hoe epidemieën zich verspreiden. Bij het experiment zijn het RIVM, de Vrije Universiteit Amsterdam en de GGD's van Flevoland en Amsterdam betrokken.

Mensen die dit weekend naar Biddinghuizen gaan om het festival mee te maken, kunnen zich aanmelden voor het onderzoek door een app te downloaden. De spelers beginnen 'gezond' aan het spel en het doel is om dat zo lang mogelijk te blijven. Ze kunnen worden geïnfecteerd door te lang in de buurt van 'zombies' te zijn. Het gps-signaal houdt in de gaten waar de spelers zich bevinden.

Wanneer deelnemers zijn besmet, worden ze ook zombies. Zij hebben dan als taak zoveel mogelijk anderen te infecteren. Zo kan worden onderzocht hoe een virus zich in de praktijk verspreidt.

Voorspellingen

"Het is eigenlijk massaal virtueel tikkertje", zegt projectleider Chris Elschot van de GGD Flevoland. Hij legt uit dat nu nog niet helemaal duidelijk is hoe een epidemie zich verspreidt. In de modellen die erover bestaan worden aannames gedaan, die worden met het experiment in de praktijk onderzocht.

"In de echte wereld kunnen we alleen mensen met een ziekte volgen", zegt Elschot. "Met dit experiment kunnen we vanaf het begin ook niet-geïnfecteerde mensen volgen." Zo kunnen de bestaande modellen worden verbeterd, waardoor epidemieën in de toekomst mogelijk beter voorspeld kunnen worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl