Dronken mensen in het vliegtuig
Aangepast

Stewardess over dronkenschap: een man zei, kom maar bij Sint op schoot

Ryanair is helemaal klaar met agressieve dronken reizigers. De prijsvechter wil dat luchthavens de drankverkoop aan banden leggen: voor de vlucht maximaal twee drankjes, en meer controle door de beveiliging.

Als het probleem voor de vlucht wordt gespot is er niet veel aan de hand, maar in de lucht staat het cabinepersoneel er alleen voor. "Als iemand dronken is, ben je met de hele groep daarmee bezig", zegt stewardess Rosa tegen NOS op 3. "Maar ondertussen heb je ook nog 180 andere passagiers."

Zo'n grote man die alleen appelsap bestelt, daar gaan inmiddels mijn alarmbellen wel van af.

Stewardess Jessica

Jessica is inmiddels vijf jaar stewardess en denkt niet dat de problemen met alcohol zijn toegenomen. Het speelde volgens haar eigenlijk altijd al.

"Ik zie vaak mensen die een tax free-fles kopen en bij mij dan alleen maar appelsap bestellen. Zo'n grote man die alleen appelsap bestelt, daar gaan inmiddels mijn alarmbellen wel van af."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Dreigementen, kotsende mensen in de keuken, vechtpartijen: het zijn excessen, maar het cabinepersoneel krijgt er wel mee te maken. "Er was ook eens een man die in het personeelsgedeelte kwam en zei: kom maar bij Sinterklaas op schoot zitten. Toen heb ik wel gezegd: ik ga nu even weg, en als ik terugkom, bent u weg."

Van (oud-)collega's kent ze ook verhalen. "Een purser is wel eens in zijn oor gebeten door een dronken passagier. En er is ook weleens een heftige vechtpartij geweest, waarbij het vliegtuig zelfs aan de grond moest worden gezet. Kwam ook door de drank. Maar dat zijn wel echt uitzonderingen hoor."

Volgens Rosa komen dit soort gevallen vooral voor bij vluchten van en naar partyeilanden als Ibiza en Malaga. "Bij zulke korte vluchten zou een limiet van twee drankjes geen slecht idee zijn. Maar ik vind het wel wat oneerlijk voor passagiers die er wel goed mee om kunnen gaan."

Reizigers hebben vaak niet door dat drank in de lucht een heviger effect heeft. "Door het luchtdrukverschil is het zuurstofgehalte in je bloed lager. Daardoor slaat drank twee keer zo hard in. Dat wordt er nu vaak niet bij verteld."

Een man kwam in het personeelsgedeelte en zei 'kom maar bij Sinterklaas op schoot'.

Stewardess Jessica

Om problemen voor te zijn, communiceren stewards en stewardessen onderling veel met hun collega's. "Ieder heeft een eigen werkgebied", zegt Jessica. "Als iemand buiten jouw werkgebied alcohol bestelt, check je eerst bij je collega of het verantwoord is dat te geven."

Ook pakt ze wel eens drank af. "Je mag geen eigen drank nuttigen aan boord. Dat heeft niets met commercie te maken. Dat is om te voorkomen dat mensen te veel drinken", zeggen Jessica. Rosa: "Als mensen hun eigen drank meenemen, dan heb je geen idee hoe veel ze op hebben. Dat kan problemen geven."

Vakbond FNV pleitte gisteren in Nieuwsuur voor een zwarte lijst voor passagiers die zich misdragen. Zo zou de ene vliegmaatschappij weten dat iemand zich bij de andere heeft misdragen.

Nu wordt dit alleen binnen de maatschappij bijgehouden. "Als iemand zich bij ons misdraagt, krijgen we een melding de volgende keer dat hij of zij een ticket boekt", zegt Rosa. "Deze lijst met alle maatschappijen delen lijkt me een goed idee."

Deel artikel: