Aangepast

Waarom je (niet) je spaargeld in de bitcoin moet steken

De waarde van digitale munten zoals bitcoin en ethereum schieten door het dak. Kon je voor een paar bitcoin in 2007 net een pizza kopen, nu is een bitcoin al 2300 euro waard. De eerste cryptomiljonairs zijn al geboren. Genoeg reden om je spaargeld in deze digitale munten te steken, of toch niet?

Menno Pietersen investeert in cryptocurrency

Webdeveloper Menno Pietersen investeert in verschillende digitale munten en kan er bijna van leven. "Ik ben nog geen cryptomiljonair, maar ik verdien er wel meer mee dan met mijn eigen bedrijf", zegt hij.

Menno legt uit dat het heel lucratief kan zijn om te handelen in bitcoin of ethereum. "De kans op verlies is groot, maar de kans op winst ook. Ik heb wel eens een rendement van 1600 procent gehad." Even vergeleken met een spaarrekening: daar moet je blij zijn met 0,5 procent rendement.

Heel risicovol

Investeren in cryptomunten draagt veel risico met zich mee, zegt Menno. "Maar als je duizend euro hebt te verliezen, waarom niet? Spaargeld levert geen bal op. Deze markt is aan het ontploffen."

Dat bitcoin ontploft, daar kan Lars Eckardt over meepraten. "Ik had een bitcoin aangeschaft voor 42 euro. Die zou nu zo'n 2300 euro waard zijn." Tot hij de sleutel kwijtraakte.

Hij verloor toegang tot zijn bitcoins toen hij zijn telefoon leeggooide, zonder die te backuppen. "De bitcoin-sleutels die ik nog wel heb werken niet. Ik vind het heel erg tricky. Er hoeft maar iets te gebeuren en je bent alles kwijt." Hij stopte onmiddellijk met bitcoin.

Zelf de bank

Want dat is wel het gevaar van cryptomunten: er is geen toezichthouder en geen tussenpersoon. Je bent helemaal zelf verantwoordelijk voor het beheer van je digitale geld en voor de betaling ermee. Stuur je je geld naar de verkeerde, dan is er niemand die het terug kan halen.

Randal Peelen verloor 3 Bitcoin in een hack

Als je hebt besloten om cryptomunten te kopen, dan wil je er geld mee verdienen. Daarvoor moet je naar een bitcoinbeurs. Dat brengt zijn eigen risico's met zich mee. De meest voor de hand liggende is dat de waarde van je munt heel sterk kan wisselen. "Op een dag kan een munt zo 20 of 30 procent dalen", legt Menno uit.

Hack? Geld weg

Maar een ander groot gevaar: hacks. "Het is heel belangrijk dat je je geld niet op deze beurs laat staan. Wordt die gehackt, dan ben je alles kwijt", legt Menno uit. Zijn tip: haal altijd je geld terug naar je wallet, als je uitgehandeld bent.

Randal Peelen verloor geld bij zo'n hack. Hij had 3 bitcoin (nu een waarde van 6400 euro) op de beurs Mt. Gox staan. Die werd in 2014 gehackt en kort daarna failliet verklaard. Bij de hack werden 850.000 bitcoins buitgemaakt door de hackers. "Ik had daar al mijn muntjes staan. Toen ik duizend euro wilde storten op mijn eigen rekening, kwam dat niet aan."

Ondanks dat Randal zijn Bitcoins verloor, blijft hij het als een goede investering zien. "Ik heb zoiets van: het is niet onmogelijk dat de bitcoin honderdduizend euro waard wordt. Het is niet onmogelijk dat hij nul waard wordt. Er gaan in de geschiedenis van de mensheid maar 21 miljoen bitcoin bestaan. Dus hij wordt per definitie meer waard. Het aanbod kan niet groter worden, en de vraag wordt wel groter."

Vanwege de vele risico's raadt de Autoriteit Financiële Markten consumenten af om in de cryptomunten te duiken. Maar wil je het toch? Doe het dan verstandig. Voor je je spaargeld omzet in bitcoin raadt zowel de AFM als Menno aan om je heel goed in te lezen.

"En investeer nooit meer geld dan je bereid bent te verliezen", voegt Menno toe. "Nu instappen is heel risicovol. Er is een bitcoin- en ethereum-bubbel. Die gaat barsten. Als je investeert, spreid je kansen en koop naast bitcoin en ethereum, ook een paar kleinere cryptomunten."

Deel artikel: