Jonge stemmers wakker

We belden jonge stemmers wakker met de verkiezingsuitslag

Eline van Rossum (33), stemde PvdA (9 zetels)

"Ja, ik ben teleurgesteld. Ik bedoel, de peilingen waren al niet zo geweldig, maar je hoopt tegen beter weten in dat er nog meer zetels bijkomen. Helaas. Ik ben in ieder geval blij dat de pro-Europese partijen meer stemmen hebben dan de anti-Europese."

Sebas Visser (29), stemde VVD (33 zetels)

"Wel de grootste, maar toch is het een beetje balen dat de VVD zetels verloren heeft. Er zijn te veel kleine partijtjes die ook zo nodig mee willen regeren. Dan krijg je niets gedaan. Ik vraag me af, met de politieke spanning die op dit moment gaande is, of Nederland een sterke leider naar voren kan schuiven. Nederland is nu te verdeeld."

Floris-Jan van der Woude (22) - stemde GroenLinks (14 zetels)

"Ik ging gister vlak na de exitpoll slapen, en toen stonden ze nog op 16 zetels. Die daling is wel jammer, maar ze hebben het natuurlijk heel goed gedaan ten opzichte van vier jaar geleden. Ze zijn veel groter geworden. Het is een positieve verandering. Dat Rutte zou winnen, zat er wel dik in, maar daar kan ik wel mee leven."

Yvonne Beukers (21), stemde SP (14 zetels)

"Ik ben toch wel wat teleurgesteld, ondanks dat het aantal zetels redelijk stabiel is gebleven. Ik vind het vooral jammer dat een rechtse partij de grootste is, al ben ik blij dat dat niet de PVV is. Ik ben bang dat het voor mensen die het niet ruim hebben moeilijker wordt en de kloof tussen arm en rijk groeit."

"De SP gaat nu sowieso in de oppositie belanden. Roemer blijf ik wel steunen. Hij houdt voet bij stuk en verandert zijn standpunten niet iedere vier jaar."

Remko Baas (31), stemde PVV (20 zetels)

"Mwah, twintig zetels is toch niet verkeerd. Ik stem op de PVV, omdat ik ga voor datgene waarvan ik denk dat 't goed is. Helaas gaat deze uitslag niets veranderen. Ik hoop dat de PVV in de toekomst groter gaat worden. Wilders roept teveel, en hierdoor valt zijn boodschap weg. We moeten onszelf verdedigen: wat van Nederland is, moet van Nederland blijven."

Daniël van Schijndel (23), stemde CDA (19 zetels)

"Mijn partij heeft flinke winst geboekt, daar ben ik heel blij mee. We werden gisteravond wel lekker gemaakt met de prognose van 25 zetels. Ik ben uiteindelijk wel tevreden met de winst, maar ik had gehoopt dat we groter zouden worden dan de PVV. Helaas is dat niet gelukt. Toch is dit een mooie start. Sybrand Buma heeft het goed gedaan.

Cees (24), stemde Forum voor Democratie (2 zetels)

"Dit is heel mooi. Het Forum heeft wel campagne gevoerd, maar met minder middelen dan de grote partijen. Heel knap om dan toch zo'n groot publiek te bereiken. Of ik het ga vieren? Nee, ik moet zo gewoon werken. Al zijn daar wel veel mensen die het ook hebben gestemd dus het zal wel het gesprek van de dag zijn."

"Ik heb vroeger altijd SP gestemd, maar zocht een frisse wind. Ik heb Baudet gevolgd tijdens het Oekraïne-referendum en ben me sindsdien in de partij gaan verdiepen. Ook stemden veel mensen in mijn omgeving Forum voor Democratie en kwam ik het steeds op Facebook tegen."

Susan Mulder (21), stemde D66 (19 zetels)

Susan Mulder, duim omhoog voor de 19 zetels van D66

"Ik ben heel tevreden met 19 zetels. Het hadden er meer kunnen zijn, maar als je ziet hoe het verdeeld is, denk ik dat het een aardig aantal is. Ik ga er maar vanuit dat welke kant het kabinet ook op gaat, D66 er een onderdeel van wordt. Ik ga er wel vanuit dat D66 gaat regeren, maar als dat niet zo is, baal ik niet. Ik heb niet op ze gestemd, omdat ik wil dat ze regeren, maar omdat de partij bij me past. Ook in de oppositie zouden ze veel kunnen betekenen."

Halbe Mulder (26), stemde ook GroenLinks (14 zetels)

Halbe, net wakker, hoort dat GroenLinks op 14 zetels eindigde

"Is het 14 geworden? Mooi dat ze wat groter zijn geworden dus. Maar als het er wat meer waren, was ik nog blijer geweest. Gisteren stonden ze toen ik ging slapen toch nog wat hoger. Ik hoop dat ze nu regeringsinvloed krijgen, maar sowieso niet tot elke prijs. Wel zo progressief mogelijk en als er op milieugebied maar geen concessies worden gedaan."

Sousan Atta (25), stemde Denk (3 zetels)

Sousan werd lachend wakker, want Denk haalde 3 zetels

"Oh, drie zetels. Best wel vet. Maar ik had gehoopt dat ze toch misschien vier of vijf zetels zouden halen, maar drie was wel te verwachten. Ik hoop dat ze er nu inderdaad voor iedereen zullen zijn, zoals ze zeiden. En dat ze kritische vragen stellen, die wij als minderheden hebben. Ik hoop dat die vragen de Kamer nu echt halen, omdat ik het gevoel heb dat dat nu nog niet gebeurt. Met Denk gebeurt dat nu wel."

Deel artikel: