NOS NieuwsAangepast

VVD 33 zetels, PVV voorlopig tweede partij

De VVD is veruit de grootste partij geworden met 33 zetels. Dat is een verlies van 8 ten opzichte van de vorige verkiezingen, maar aanzienlijk meer dan de peilingen en de eerste uitslagen voorspelden.

De PVV wordt de tweede partij van Nederland volgens de voorlopige prognose van het ANP en komt uit op 20 zetels. Meer dan 97 procent van de stemmen is inmiddels geteld; kleine verschuivingen zijn nog mogelijk.

De opkomst komt uit op zo'n 80 procent. Eerder vannacht werd een percentage van 77,7 genoemd, maar dat bleek om een fout te gaan.

  • NOS
    De voorlopige zetelverdeling
  • NOS / ANP
    Grootste partij per gemeente in 2012 en 2017

De partij van Wilders is nog verwikkeld in de race om de tweede plaats. CDA en D66, die beide flink winnen, staan nu elk op 19 zetels.

GroenLinks boekte zijn grootste winst ooit, en is qua sprong in zetels de grootste winnaar van deze verkiezingen. De partij van Jesse Klaver gaat van 4 naar 14 zetels.

De PvdA is teruggevallen naar een absoluut dieptepunt. De partij van Lodewijk Asscher staat met een verlies van 29 zetels op 9.

Verkiezingsspeeches op een rij

Ook de Partij voor de Dieren en 50Plus winnen zetels. Een van die twee partijen krijgt zeer waarschijnlijk ook nog een restzetel. Denk en Forum voor Democratie debuteren in de Tweede Kamer. De ChristenUnie blijft stabiel.

Opkomst ruim 80 procent

De opkomst lijkt volgens een voorlopige prognose van het ANP uit te komen op 80,2 procent. Dat is meer dan in 2012 toen 74,6 procent van de kiezers stemden.

Lange tijd werd gemeld dat de opkomst rond de 77,7 procent zou uitvallen, wat na de exitpoll gisteravond tegenviel. Voor de Limburgse gemeente Maasgouw had het ANP 400.000 kiesgerechtigden te veel genoteerd, waardoor ook het landelijke opkomstcijfer lager was uitgevallen.

Sommige gemeenten zeggen dat ze pas later vandaag of zelfs morgen pas klaar zijn met stemmen tellen. Daardoor kan de definitieve zetelverdeling nog iets veranderen.

Mogelijke coalities

Demissionair premier Rutte wil als leider van de grootste partij nog niet vooruitlopen op gesprekken, totdat alle uitslagen bekend zijn. Maar het lijkt volgens de meeste kenners zeer waarschijnlijk dat VVD, D66 en CDA de 'motor' van een nieuw kabinet gaan vormen.

Samen komen deze drie partijen op 71 zetels van de 150 Kamerzetels. De vraag is dan wie er als vierde partij aanschuift om een meerderheid zeker te stellen, bijvoorbeeld GroenLinks of de ChristenUnie.

Vanochtend komen de meeste partijen bijeen om de uitslag te bespreken. Mogelijk wordt er dan al een verkenner aangewezen. Lees hier in detail hoe het vanaf nu verder gaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl