Aangepast

Tijdens dit debat stel JIJ de vragen

Leuk, al die debatten op televisie, maar wel een beetje eenrichtingsverkeer. NOS op 3 pakt het anders aan, want vandaag kan je vanaf 12.00 uur zélf de vragen stellen aan kandidaat-Kamerleden tijdens ons Facebook Live-debat.

De zes jongste kandidaten van VVD, CDA, GroenLinks, D66, SP en PvdA gaan met elkaar in discussie over de topics die jongeren belangrijk vinden: werk, onderwijs, klimaat en hoe we met elkaar omgaan in Nederland. We hebben de PVV ook gevraagd, maar die partij ging niet op onze uitnodiging in.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Hoe het werkt? Elke ronde gaan drie politici met elkaar in discussie over een van de onderwerpen. Wie dat zijn, wordt bepaald door een loting. Ze discussiëren vervolgens op basis van de vragen die jij aan ons stelt via Facebook, Twitter en Instagram.

Wie doen er mee?

Kamerleden worden dan wel steeds jonger, maar toch was het op de kandidatenlijsten nog wel even speuren naar de echt jonge kandidaten. Maar we hebben ze gevonden. De zes grote partijen - de PVV wilde dus niet deelnemen - sturen de volgende kandidaten:

Dennis Wiersma (VVD)

Dennis Wiersma staat op nummer 11 van de VVD-lijst

De 31-jarige Dennis Wiersma begon als vicepresident van de Landelijke Studentenvakbond en ging daarna aan de slag voor vakbond FNV Jong. Hij heeft daar namens de jongeren onderhandeld over het pensioenakkoord.

Giselle Schellekens (PvdA)

Giselle Schellekens staat zoals je ziet op nummer 28 van de PvdA-lijst

De 27-jarige Giselle Schellekens stroomde van het vmbo door naar het mbo, het hbo en haalde uiteindelijk haar masterdiploma op de universiteit. Ze is sinds 2014 gemeenteraadslid in Nijmegen voor de PvdA.

Rob Jetten (D66)

Rob Jetten staat op nummer 12 van de D66-lijst

Rob Jetten (29 jaar) is sinds 2010 fractievoorzitter van D66 in de gemeenteraad van Nijmegen. Hij woont samen met zijn vriend Sjoerd en zet zich vooral in voor de rechten van LHBT’ers.

Paul Smeulders (GroenLinks)

Paul Smeulders is de nummer 13 op de lijst van GroenLinks.

Ook Paul Smeulders (29 jaar) heeft al heel wat ervaring in de politiek. Hij werd op zijn 26ste wethouder in Helmond, de jongste in de gemeente ooit. Zijn favoriete onderwerpen? Landbouw, natuur en klimaat.

Anne Kuik (CDA)

Anne Kuik staat nummer 11 op de CDA-lijst

Anne Kuik (30 jaar) werd in 2010 met voorkeursstemmen gekozen in de Groningse gemeenteraad (leuk weetje: haar vriend is daar wethouder voor D66). In 2014 werd ze tweede bij de verkiezing van het beste raadslid. In de Tweede Kamer wil ze onder meer bereiken dat politici verder kijken dan de Randstad.

Mahir Alkaya (SP)

Mahir Alkaya is nummer 16 op de SP-lijst

De 28-jarige Mahir Alkaya kent Den Haag al goed: hij is namelijk ambtenaar op het ministerie van Economische Zaken. Daarnaast is hij deelraadslid voor de SP in Amsterdam. Hij ging de politiek in, omdat hij het niet eens was met de langstudeerboete.

Tijdens dit debat stel JIJ de vragen

Deel artikel: