Aangepast

Tech Podcast-jaaroverzicht: van Samsung tot VR en nepnieuws

Ontploffende telefoons, veel discussie over privacy en de toekomst van virtual reality. 2016 zat vol met tech-nieuwtjes.

In deze speciale NOS op 3 Tech Podcast-uitzending bespreken we er een aantal met de bekendste gezichten van de show: Nando Kasteleijn, Joost Schellevis, Jonna ter Veer, Erik Nusselder en natuurlijk Casper Meijer. De volledige uitzending vind je onderaan dit artikel, maar je kunt ook los naar verschillende fragmenten luisteren.

Een thema dat dit jaar vaak het nieuws domineerde, is privacy. Sinds de onthullingen van Edward Snowden staat het onderwerp hoog op de agenda bij journalisten en beleidsmakers. In de Tweede Kamer werden twee ingrijpende wetsvoorstellen besproken: de aftapwet en de hackwet.

NOS-techredacteur Joost Schellevis, die deze dossiers voor de NOS nauwgezet volgt, vertelt over wat er het afgelopen jaar is gebeurd en wat nu de belangrijkste ontwikkelingen zijn. Zo is vorige week de hackwet aangenomen in de Tweede Kamer. En die is niet onomstreden.

Er zijn meer zorgen over privacy, vertelt NOS op 3-social mediaredacteur Jonna ter Veer.

Op het gebied van smartphones gebeurde er ook genoeg. Wat er vooral uit sprong, maar niet in positieve zin, was de Samsung Galaxy Note 7. Dat toestel had de najaarsknaller voor het Zuid-Koreaanse concern moeten worden, maar het liep anders. Het toestel kon in brand vliegen en werd uiteindelijk uit de schappen gehaald.

Hoe dat kon gebeuren, is nog steeds niet helemaal duidelijk. Met NOS-techredacteur Nando Kasteleijn blikken we terug op het Samsung-fiasco, bespreken we Apple's alternatief de iPhone 7, en wat de concurrentie doet om op te vallen. Ook staan we stil bij de slimme horloges, die het dit jaar niet heel goed deden.

Het zou daarnaast het jaar worden van virtual reality. Of iedereen het daarmee eens is? Dat antwoord verschilt waarschijnlijk per persoon. Wat in ieder geval vaststaat, is dat virtual reality een flinke sprong heeft gemaakt. Dat komt vooral doordat grote fabrikanten hun eerste VR-bril presenteerden: Oculus, HTC en Sony.

Met Gamer.nl-redacteur Erik Nusselder kijken we naar de impact van VR. De technologie lijkt nu vooral nog gamers aan te spreken en zelfs daar is nog wel wat werk aan de winkel. Tegelijkertijd is er ook interesse uit andere hoeken, zoals de medische wereld en psychologen.

Het was ook het jaar waarin nepnieuws de kop opstak. De impact was vooral merkbaar tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Op een gegeven moment werd nepnieuws van sites meer gedeeld op Facebook dan verhalen van bijvoorbeeld CNN of The New York Times. Tech Podcast-presentator Casper Meijer vraagt zich af wat dit betekent.

Ten slotte een rondje langs de tafel: waar moeten we volgend jaar op gaan letten?

Beluister hier de complete uitzending:

Deel artikel: