Amy Lamé

De nachtburgemeester moet Londens uitgaansleven redden

De Amerikaans-Britse theateractrice Amy Lamé wordt de eerste nachtburgemeester van Londen. Zij moet ervoor gaan zorgen dat het Londense nachtleven weer net zo bruisend wordt als dat van andere Europese hoofdsteden.

Het is de bedoeling dat Lamé als Londens nieuwe Night Czar een ommekeer in gang gaat zetten, te beginnen met het heropenen van de wereldberoemde club Fabric. Die moest in september dicht nadat er twee bezoekers waren overleden na xtc-gebruik.

De 45-jarige Lamé heeft er in elk geval zin in: "ik kan niet wachten om de straten op te gaan, en heb veel ideeën over wat ik kan doen voor het uitgaanspubliek, mensen die 's nachts werken en horecazaken", zegt ze tegen de Evening Standard.

'Een nachtburgemeester werkt'

Het loopt op z'n zachtst gezegd niet lekker met het Londense uitgaanscircuit. Vanwege de grote woningnood wordt veel vastgoed verkocht aan projectontwikkelaars, en niet verhuurd als horecagelegenheid. Op die manier moesten al tientallen poppodia hun deuren sluiten: tussen 2007 en begin dit jaar daalde het aantal podia met ruim 35 procent.

Vorig jaar werd de hulp ingeroepen van de Amsterdamse nachtburgemeester Mirik Milan. Hij kwam naar Londen om de gemeente advies te geven over hoe het nachtleven weer op de rit gezet kon worden. Het resultaat: Night Czar Amy Lamé.

Nachtburgemeester Mirik is enthousiast. "Dit is een 'moment in time' voor Londen en het nachtleven wereldwijd", zegt hij. "We zien in veel hoofdsteden dat het werk van nachtburgemeesters voor een beter nachtleven zorgt."

Hoewel hij zijn kersverse collega niet persoonlijk kent, heeft Mirik er alle vertrouwen in. "Mensen kennen haar vanuit de media en ze heeft in het nachtleven ook naam gemaakt. Ze runt als theater-actrice al 21 jaar haar eigen show."

Het feit dat Lamé een actrice is, wordt die de nachtclubs weer vol moet krijgen, is volgens de Amsterdammer geen probleem. "Ze maakt zich al een tijd sterk voor de LGBT-gemeenschap in Londen, dus dance en performance-acts heeft ze zeker al eens eerder gezien."

Deel artikel: