Uitgaan in Londen

Amsterdamse nachtburgemeester schiet Londen te hulp

Londen zit met de handen in het haar. Het gaat niet goed met de Londense poppodia, de afgelopen jaren zijn er steeds meer verdwenen. Dat is een probleem, want jong talent heeft op die manier geen plek om te kunnen optreden en wordt dus moeilijker ontdekt. Dus heeft Londen de Amsterdamse nachtburgemeester Mirik Milan laten overvliegen voor advies.

"De gemeente Londen heeft me uitgenodigd om meer te komen vertellen over het nachtburgemeesterschap", vertelt Mirik Milan. "Regelgeving krijgt de overhand op creativiteit. Ze zijn op zoek naar een manier om de muziekindustrie en de talentenvijver in Londen te beschermen."

Liever huizen dan poppodia

Dat is hard nodig, want sinds 2007 is het aantal poppodia, zogeheten 'music venues', met 35 procent gedaald. In 2007 waren er nog 136 open, in 2015 waren dat er nog 88. Dat staat in een rapport van de Londense gemeente.

Door de toenemende vraag naar woningen in de stad, kiezen huurbazen er vaker voor hun pand te verkopen aan ontwikkelaars, in plaats van te verhuren aan ondernemers. Mirik Milan over Shoreditch, nu één van de hipste wijken van Londen:

Onze correspondent in Londen, Tim de Wit, ging op pad met Mirik.

Geen nieuwe Adele

De burgemeester van Londen, Boris Johnson, wil dat dat verandert. Niet alleen zorgen dit soort uitgaansplekken ervoor dat jong talent zich kan ontwikkelen, ze zijn ook een boost voor de lokale economie.

Poppodia moeten zelfs in de Londense bestemmingsplannen worden opgenomen. Een goed plan volgens Milan. "Zonder deze kleine clubs geen nieuwe Adele. In dat nachtleven is er heel veel talentontwikkeling. Je kunt het zien als een business school voor de creatieve industrie."

Nachtburgemeesterschap als exportproduct

Parijs en Toulouse hebben er al een, en ook in Nederland zijn er in verschillende steden nachtburgemeesters. Het is in Nederland ontstaan, in Rotterdam om precies te zijn. Jules Deelder werd daar als eerste nachtburgemeester van Nederland benoemd. Zo'n burgemeester is de belangrijkste schakel tussen gemeente en het nachtleven. Londen wil er nu ook een, naar Amsterdams voorbeeld. Dat is direct ook het belangrijkste advies dat Mirik aan Londen heeft:

"Wat vooral op dit moment belangrijk is, is dat er iemand is die namens het nachtleven praat met de gemeente. Dat is de eerste stap. Een ander advies: pak één probleem tegelijk aan. Probeer dat te verbeteren en ga dan pas door na de volgende. Londen in een keer veranderen zal nooit werken."

Gaat er nou in Amsterdam ook nog iets veranderen?

Deel artikel: