Morgen vertrekt een container vol met spullen voor Surinaamse ziekenhuizen. Ingezameld door Nederlanders. Doordat het land veel last heeft van een economische crisis, is het voor ziekenhuizen ook onbetaalbaar om spullen te kopen.
"De specialisten zijn er, de mensen zijn er, alleen de spullen ontbreken", zegt Chaya Pahladsingh. Zij is een van de vele Nederlanders die spullen heeft ingezameld. "Kraantjes, dekens, scheermesjes, handschoentjes, watten, slangen, van álles."
"Ik heb familieleden wonen in Suriname die niet aan de medicijnen kunnen komen die ze nodig hebben. Daarom versturen familieleden medicijnen die daar niet te krijgen zijn."
Suriname is voor een groot deel van de inkomsten afhankelijk van de export van olie en goud. Maar omdat het met beide producten niet echt lekker gaat met de prijs, komt er te weinig binnen.
De laatste jaren ging het relatief goed met de economie van Suriname, maar nu hebben ze last van de zwaarste recessie in dertig jaar. De prijzen in het land zijn in korte tijd meer dan verdubbeld.
Ook mensen die het voor de crisis goed hadden, komen nu moeilijk rond. En de armen zijn nog armer geworden.
We zijn op het punt dat er mensen overlijden, doordat er niet op tijd zorg verleend kan worden.
Daarom riep Jörgen Raymann Nederlanders namens de Suriprofs op om niet alleen ziekenhuisspullen, maar ook geld en medicijnen in te zamelen. Alles wat binnen is gekomen, is in een grote container verpakt en wordt nu verscheept naar Suriname.
En de nood is hoog, blijkt uit onderstaand filmpje waarin de Surinaamse chirurg Ramdani uitlegt wat de situatie is: "We zijn op het punt dat mensen overlijden, doordat er niet op tijd zorg verleend kan worden."
De familie van Chaya is dankbaar voor alle hulp vanuit Nederland. "Zij maken het van heel dichtbij mee. En ze zijn niet alleen mij, maar iedereen die meehelpt dankbaar."
"Maar de inzamel-actie werkt natuurlijk voor de korte termijn. Ook voor de lange termijn moet een oplossing worden gevonden", zegt Chaya. "Tot die tijd moeten we blijven inzamelen, zodat we de IC vooruit kunnen helpen."