Aangepast

Studenten willen kortere stages, bedrijven juist langere

Studenten willen liever kort stage lopen, terwijl bedrijven stagiairs juist graag langer aan zich binden. Het gat tussen wat studenten willen en kunnen krijgen is groter geworden sinds het leenstelsel is ingevoerd. Dat blijkt uit onderzoek van Magnet.me, een startup die studenten en werkgevers met elkaar in contact brengt.

"Je betaalt een kwartaal collegegeld als je ook maar een week uitloopt", zegt Joost van der Meulen (26). "Langer stage lopen brengt risico's met zich mee."

Joost deed eerst een hbo-studie en behaalde onlangs zijn master Business Information Management aan de Erasmus Universiteit. "Hbo-studenten zijn verplicht stage te lopen, daar wordt ook rekening mee gehouden in het rooster."

Stagevergoeding

Tijdens zijn hbo liep hij 5,5 maand stage. "In het begin leer je erg veel, maar na een maand of twee-drie heb je het wel door. Daarna ben je gewoon een goedkope kracht."

Want, verdienen doe je lang niet altijd aan een stage. "Als je geluk hebt krijg je 500 tot 600 euro stagevergoeding. Als je pech hebt 300 euro", zegt Joost. "Daar valt niet van te leven. Nu het leenstelsel er is, kan dat al helemaal niet meer." Dat betekent per definitie een hogere studieschuld. "Werken naast je stage gaat vaak ook niet."

Maar jij wil natuurlijk weten waar je stage moet lopen voor de hoogste vergoeding? Dat zie je hier:

Maar, Joost snapt ook wel dat bedrijven je niet voor drie maanden aan willen nemen. "Werving kost geld, als je dat elke drie maanden moet doen, is dat best wel kostbaar." En tel daar eens de energie, tijd en geld bij op die het kost om iemand in te werken: "dan wil een bedrijf ook wel iets aan jou hebben."

Volgens Joost willen bedrijven wel in je investeren, maar ook weer niet te veel. "Jij betaalt de tijd en het geld dat ze in jou investeren terug in die extra maanden." Uit het onderzoek blijkt ook dat bedrijven stagiairs langer over de vloer willen hebben om ze beter te leren kennen en meer verantwoordelijkheid te geven.

Ook Barbara Jepma (22) snapt de bedrijven wel. "Studenten en bedrijven staan eigenlijk lijnrecht tegenover elkaar. Zeker sinds het leenstelsel." Barbara noemt de hoger wordende studiekosten, studievertraging en de soms onbetaalde stageplekken.

Mede daarom heeft Barbara, in juli afgestudeerd, geen stage gedaan. Niet tijdens haar bachelor, niet tijdens haar master. "We kregen de keuze: een half jaar in het buitenland studeren, of stage lopen." Ze koos voor het buitenland.

"Ik heb heel bewust voor gekozen om mijn studie nominaal te doen." En dus geen risico's te lopen. "De universiteit wilde dat we zestig studiepunten per jaar haalden en geen vertraging opliepen. Een stage zou daar eigenlijk niet in passen."

Dat de universiteit geen extra mogelijkheden geeft om stage te lopen is jammer, vindt Barbara. "Je leert kennismaken met werken van 9 tot 5, het is moeilijker een baan te zoeken zonder werkervaring en je weet beter wat je wel en niet wil na je studie."

Spijt heeft ze niet dat ze geen stage heeft gedaan. "Ik doe nu een traineeship, een combinatie van leren en werken, maar mét een salaris." Wel heeft ze er spijt van niet langer gestudeerd te hebben, nu ze zonder vertraging al aan het werk is. "Dat had wel veel geld gekost."

Deel artikel: