Je stageperiode is nou niet echt een periode waarin je lekker kunt bijverdienen. Na een lange dag stage ook nog ijs verkopen of bier tappen ziet bijna niemand zitten. Wel zo lekker als je dan een beetje bijverdient op je stage. Maar waar moet je nou heen om ook echt wat te krijgen?
Er is goed nieuws en slecht nieuws. Het slechte nieuws is dat stagelopen niet echt een vetpot is (duh), het goede nieuws is dat die pot wel steeds iets vetter wordt, blijkt uit een analyse van de Stagemonitor. In 2014 verdienden stagiairs gemiddeld 265 euro per maand, in 2015 275 euro en dit jaar ligt het gemiddelde op 286 euro.
Hbo-stagiairs krijgen meer dan wo'ers. Gemiddeld zo'n 60 euro per maand meer. En opvallend is dat als je al afgestudeerd bent (gemiddeld 250 euro), je minder verdient als je stage loopt, dan wanneer je afstudeert (dan gemiddeld 312 euro).
Maar jij wil natuurlijk weten waar je stage moet lopen voor de dikste beloning? Dat zie je hier:
Hoe hebben ze dit gemeten? "Deze gegevens zijn gebaseerd op antwoorden van 1600 studenten", zegt Hanneke Versteege van de Stagemonitor. "Die vragenlijst is bijvoorbeeld gedeeld door studentenverenigingen."
"Hoe het verschil tussen bijvoorbeeld Groningen en Utrecht te verklaren is, is lastig te zeggen. We vermoeden dat dat komt doordat grote bedrijven, die veel te besteden hebben aan stagiairs, vooral in de Randstad gevestigd zijn."
Welke studenten verdienen het meest?
"IT'ers en mensen in de techniek", zegt Hanneke. Stagiairs uit de gezondheidszorg krijgen het minst voor hun stage, gemiddeld zo'n 138 euro per maand. "En je kunt het best een man zijn om een zo hoog mogelijke stagevergoeding te krijgen." Uit de analyse blijkt dat mannen gemiddeld 335 euro vergoeding krijgen, vrouwen 258 euro.
Het verschil in stagevergoeding tussen allochtone en autochtone studenten is minder groot dan vorig jaar. Toen verdienden allochtone studenten gemiddeld 14 euro minder dan autochtone studenten. Dat verschil is nu nog 9 euro.
Het is voor studenten frustrerend als ze helemaal geen stagevergoeding krijgen. De Stagemonitor maakt zich zorgen om de trend die daarin zichtbaar is, zeggen ze. Nu krijgt bijna 1 op de 5 studenten geen stagevergoeding. Vooral veel vrouwen hebben dat aangegeven. Een verklaring daarvoor is de verschillen in studies (techniek ten opzichte van gezondheidszorg).