Aangepast

'Ruzie rappers is gewoon uit de hand gelopen schoolpleingevecht'

"Ja, we hebben het één-op-één uitgevochten", zegt rapper Para Soma. Gisteravond sprak hij af om met rapper Boef te vechten in Tilburg-Noord. Honderd man kwam op de vechtpartij af, de politie rukte massaal uit en Boef werd opgepakt. Maar wat gebeurde er eigenlijk? En waarom?

Het begon op Instagram. "Een beetje uitschelden over en weer", zegt rapper Para Soma op een pleintje in de buurt waar gisteren werd gevochten.

En dat hebben de mensen in Tilburg-Noord geweten. Enkele van de honderd toegesnelde 'fans' kwamen gewapend met stokken, nadat het gevecht tussen de jonge rappers was aangekondigd op sociale media. Door henzelf. Boef, die zijn account op privé zette na de matpartij, heeft 355.000 volgers op Instagram. Para Soma heeft er 23.000.

Maar veel heeft die groep niet van het gevecht meegekregen, zegt Para Soma. "Het was binnen vijf minuten klaar. Het was eigenlijk gewoon een ruzie. Omdat wij rappers zijn, was er een beetje meer aandacht. Maar het was gewoon een vechtpartij. Geen wapens, niks. Gewoon vechten."

Massale politie-inzet gisteravond in Tilburg-Noord

Abel van Gijlswijk, muziekjournalist van Noisey, maakte eerder de documentaire Mocrorappers: de straat, de woede, de hits. Hij is het met Para eens. "Jongens zijn jongens, die vechten weleens." Hij vindt de reactie van politie en media overdreven. "Dit is gewoon een uit de hand gelopen schoolpleinruzie."

"Het is een echt jongenscultuurtje, de rapscene. Jonge jongens die een uitlaatklep nodig hebben en vaak uit achterstandswijken komen. En die lossen dingen wel eens anders op dan dat ze gewoon met elkaar praten."

Dit had ik niet verwacht, zeg ik eerlijk.

Para Soma

Para Soma had niet verwacht dat zijn ruzie met Boef zo groots opgepikt zou worden. "Ik vind het wel gek dat het zo uit de hand gelopen is, dit had ik niet verwacht, zeg ik eerlijk."

Er was vorige week veel aandacht voor de wijk Poelenburg in Zaandam. Daar zorgen jongeren voor overlast en maken ze agenten belachelijk, zo is te zien in verschillende YouTube-video's. Volgens Abel vinden de media daarom nu alles waar "vlogs en straat in voorkomen" interessant. "Sinds die uitzending bij Pauw waar die jongens uit Zaandam van Hoodvlogs met hun zonnebril op zaten, slaan jullie allemaal aan op deze onderwerpen."

Rapper Para Soma: "We hebben gevochten op een andere locatie"

En die honderd mensen? Die hadden volgens Para Soma niets te maken met het gevecht. Hij wist daar niets van. "Die mensen waren er niet eens bij, bij de ruzie. Wij hadden op een privélocatie afgesproken en daar hebben we gevochten. Dus al die mensen die met stokken en met ik weet niet wat liepen, daar weet ik niks van." En Para zegt ook dat hij die mensen dus niet heeft opgeroepen om te komen, of dat te doen.

Alles voor de aandacht

Para en Boef kregen veel kritiek. Het zou ze alleen maar om de views, de aandacht te doen zijn. Volgens Abel klopt dat ergens wel. "Het zijn allebei vloggers, die doen het voor de views." Maar volgens hem is het vooral Para die mee wil liften op het succes van Boef. "Rapper Boef is een van de meest populaire Nederlandse rappers, hij is de leader of the pack." En wil je aandacht? Dan daag je de leader natuurlijk uit.

Volgens Para is het geen roep om aandacht, maar gewoon een ruzie. Toch zetten de jongens elke reactie op elkaar op YouTube of Instagram. Zelfs de privégesprekken via Instagram werden later op datzelfde sociale medium gezet.

Waar het allemaal mee begon

De ruzie ging over een belediging van Para richting Boef. "Een dissvideo." Para Soma noemde hem in het filmpje een 'Kanker bledderhoofd'. Dat was weer een reactie op Whatsapp-gesprekken die Para had gekregen, die over hem gingen en hem niet bevielen. Volgens de rapper kon Boef niet tegen de dissvideo. Daarvoor had Para zijn excuses aangeboden, ook in een vlog, maar dat mocht niet baten, Boef wilde vechten:

Als je wilt dissen, dan diss je. Als je wilt vechten, dan vecht je. Weet je?

Para Soma

Waarom hij Boef in eerste instantie gedist heeft? "We hadden ruzie. Daarom. Zo gaat dat in de rapwereld, snap je." En dus maakte hij de video. "Als je wilt dissen, dan diss je. Als je wilt vechten, dan vecht je. Weet je?"

De politie mag Boef dan wel opgepakt hebben – en hebben opgeroepen aangifte te doen – Para doet dat niet. "Daar heb ik geen behoefte aan. Voor mij is het nu klaar. Voor mij is aangifte niet nodig."

Hij denkt dat het nu rustig blijft in de wijk. “Ik roep iedereen op geen gekke dingen meer te doen. Het is nu klaar.” Zelfs geen dissvideo meer? Para laat een stilte vallen. "Nee, het is klaar."

Deel artikel: