Raamprostitutie verdwijnt steeds meer uit het Nederlandse straatbeeld. Vergunningen voor prostituees worden ingetrokken en er komen er ook steeds minder bij, bleek eerder al uit onderzoek van Nieuwsuur. Behalve in Utrecht; daar wordt vanaf augustus gebouwd aan nieuwe werkplekken voor prostituees: het Nieuwe Zandpad.
"Liever gisteren dan morgen moeten die plekken er komen", zegt Yvette Luhrs van belangenvereniging Proud. "Je kan als sekswerker in Utrecht nu op geen enkele plek werken, behalve op de tippelzone. Dat is verschrikkelijk."
Sekswerkers worden continu gediscrimineerd. Je bent geen bedrijf, je bent een mens en daarvoor zou je geen vergunning nodig moeten hebben.
Een nieuwe werkplek klinkt dan misschien wel positief, maar toch is dat niet de ontwikkeling die Proud graag zou zien. Luhrs vindt dat sekswerkers de vrijheid moeten krijgen om vanuit hun eigen huis te werken, zonder vergunning. Voor de werkplekken op het Zandpad hebben zelfstandige sekswerkers nog steeds een vergunning nodig, en dáár gaat het volgens Yvette dus mis.
"Sekswerkers worden continu gediscrimineerd. Je bent geen bedrijf, je bent een mens en daarvoor zou je geen vergunning nodig moeten hebben." Zo'n vergunning is een enorme inbreuk op de privacy van zelfstandige sekswerkers, legt Luhrs uit. "Je moet bij de aanvraag van een vergunning veel persoonlijke informatie opgeven, terwijl van veel sekswerkers de familie bijvoorbeeld niet eens weet wat voor werk ze doen."
Ik mag geen rode lampen achter mijn ramen hangen.
Dat is precies waarom prostituee Fanny géén vergunning heeft. Ze begon twee jaar geleden met thuiswerken in Rotterdam, omdat ze financiële problemen had. "Waarom hoeft een thuiskapper geen vergunning te hebben en ik wel?", vraagt ze zich af.
De aanvraag van een vergunning is ook duur, vertelt Fanny. "De prijs verschilt per type vergunning, de manier waarop de vergunning wordt aangevraagd (digitaal of niet) en of het om een verlenging of een compleet nieuwe vergunning gaat. De prijzen variëren van ongeveer 400 euro voor het vernieuwen van een bestaande vergunning voor een escortbureau, seksbioscoop of sekstheater, tot meer dan 1600 euro voor het niet-digitaal aanvragen van een geheel nieuwe vergunning voor bijvoorbeeld een bordeel."
Waarom mogen prostituees nu niet zonder vergunning werken?
Volgens de woordvoerder van de gemeente Rotterdam kunnen met een vergunning misstanden zoals uitbuiting en mensenhandel, achterhaald worden. "Illegale prostitutie of thuiswerken zonder vergunning is lastiger te controleren, omdat locaties niet gemeld worden", schrijft de woordvoerder in een reactie.
Overigens is het in Utrecht zelfs helemaal verboden om vanuit huis te werken: "Het mag niet en het wordt ook niet gedoogd", zegt een woordvoerder van de gemeente.
Fanny zegt dat de gemeente Rotterdam haar werk gedoogt onder een aantal voorwaarden. Ze mag alleen vanuit haar eigen huis werken, moet haar administratie doen en belasting betalen. Ook mag ze geen overlast veroorzaken en haar werk mag niet zichtbaar zijn. "Ik mag bijvoorbeeld geen rode lampen ophangen in mijn raam."