Een vrouw aan het werk in een van de oude prostitutieboten aan het Zandpad
NOS Nieuws

Volgend jaar weer raamprostitutie in Utrecht

Utrecht krijgt vanaf het voorjaar van 2017 weer raamprostitutie. De gemeente heeft een vastgoedontwikkelaar gevonden die de werkruimtes gaat bouwen.

De prostitutiezone komt niet ver van het Zandpad aan de Vecht, waar vroeger prostitutieboten lagen. Er komen 162 werkplekken. De gemeente wil in augustus beginnen met de voorbereidingen voor de bouwwerkzaamheden.

Uitbuiting

De vastgoedontwikkelaar, BeJa Accommodaties, gaat de werkruimtes aan minimaal vijf exploitanten verhuren. Dat moet ervoor zorgen dat er meer concurrentie is tussen exploitanten en de prostituees niet volledig afhankelijk zijn van een enkele exploitant. Daarnaast heeft dit voor de gemeente als voordeel dat niet alle werkruimten dicht moeten als een exploitant zijn vergunning kwijtraakt omdat hij zich niet aan de regels houdt. Een exploitant mag maximaal 32 werkplekken verhuren.

De gemeente heeft ook andere maatregelen genomen om uitbuiting van de prostituees tegen te gaan. Zo is de minimumleeftijd van de vrouwen opgetrokken naar 21 jaar en worden exploitanten verplicht om zich te houden aan regels op het gebied van hygiëne, veiligheid en het tegengaan van mensenhandel.

Voorgeschiedenis

Utrecht heeft al jaren geen raamprostitutie meer. In 2013 trok de gemeente de vergunningen in voor de boten aan het Zandpad en de werkplekken in het centrum. Aanleiding waren signalen van mensenhandel en slecht toezicht.

De plotse sluiting van de ramen leidde tot veel protest van de prostituees. Zij voelden zich in de kou gezet door de gemeente.

Een jaar later, in 2014, besloot de gemeente dat de boten niet meer open zouden gaan, maar dat er een nieuwe locatie zou komen voor de raamprostitutie. Dat leverde jaren van overleg met de gemeenteraad, omwonenden, mogelijke exploitanten en sekswerkers op. Maar nu lijkt het er dan toch op dat volgend jaar na jaren van afwezigheid de ramen in Utrecht weer open kunnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl