NOS NieuwsAangepast

Prostituees Utrecht willen geld zien

De prostituees die vorige week hun werkplek in Utrecht zijn kwijtgeraakt, eisen compensatie van de gemeente voor hun inkomstenderving. Dat schrijft een initiatiefgroep die opkomt voor de belangen van de sekswerkers in een brief aan de Utrechtse burgemeester Wolfsen.

De gemeente heeft haar zorgplicht voor de gedupeerde ondernemers verzaakt, schrijven de advocaten. Daarom zou aan de prostituees een schadevergoeding moeten worden uitgekeerd.

Als alle betrokkenen nu zonder werk zouden zitten, gaat het om een bedrag van 250.000 euro per week, zei advocaat Wil Post tegen de NOS. Ze voegde eraan toe dat een onbekend aantal vrouwen inmiddels elders werkt.

Afgelopen donderdag sloot de gemeente seksboten en prostitutieramen aan het Zandpad en de Hardebollenstraat in Utrecht op verdenking van wanbeheer en mensenhandel.

Weer aan de slag

De initiatiefgroep verzet zich niet tegen de sluiting, maar vraagt de burgemeester om snel maatregelen te nemen zodat de werkloze prostituees weer aan de slag kunnen.

Zo zou de gemeente zelf de exploitatie van de nu gesloten panden en boten op zich kunnen nemen, stellen de briefschrijvers. Of anders zou Utrecht een startkapitaal op tafel moeten leggen voor een nieuwe coöperatie van sekswerkers en nieuwe werkplekken.

Advocaat Post vreest dat een aantal vrouwen door mensenhandelaars elders te werk zijn gesteld, uit het zicht van politie en belangenorganisaties.

De initiatiefgroep wil volgende week met de gemeente overleggen over maatregelen voor de gedupeerde prostituees.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl