Stanford University, Californië

'Verkrachtingszaak op Stanford heeft kookpunt bereikt'

Op 18 januari 2015 vonden twee studenten op de prestigieuze Amerikaanse universiteit Stanford hun medestudent Brock Turner, bovenop een 22-jarige dronken en bewusteloze vrouw. Ze grepen Turner en hielden hem vast tot de politie kwam. Het slachtoffer, dat anoniem wil blijven, deed aangifte van verkrachting. Twee weken geleden werd Turner schuldig bevonden en tot zes maanden cel veroordeeld. Daar is commotie over, veel mensen vinden de straf veel te laag.

Steeds meer mensen nemen het voor het slachtoffer op. Er is een petitie om de rechter uit z'n ambt te zetten, de cast van televisieserie Girls spreekt zich voor haar uit en gisteren schreef de Amerikaanse vice-president Joe Biden haar een brief. Hij sluit zich aan bij de mensen die haar steunen. Stanford ligt wederom onder vuur.

Kookpunt

De zaak broeit al een tijdje, zegt Teri Rosenberg van de Amerikaanse organisatie SurvJustice. "En nu is er een soort kookpunt bereikt." SurvJustice probeert slachtoffers van seksueel geweld bij te staan en meer gerechtigheid voor ze te bewerkstelligen. Ook geven ze trainingen aan advocaten die met zedenzaken te maken hebben.

Turner werd veroordeeld tot 6 maanden cel en 3 jaar voorwaardelijk. De rechter noemde het een "misstap van een all American zwemmer met olympische dromen", die verder geen strafblad had. Een langere straf zou zijn toekomst nog meer schaden.

Hij staat wel voor de rest van z'n leven als zedendelinquent geregistreerd.

"Turner kreeg een lage straf, maar nog steeds is het meer straf dan in 97 procent van de gevallen wordt bereikt", zegt Rosenberg. Vaak leiden verkrachtingen op universiteiten niet tot een veroordeling. Volgens Rosenberg laat de ophef om deze zaak zien hoe verdeeld Amerika nog steeds is over seksueel geweld. "Er zijn nog steeds hele verschillende meningen, dat zie je aan de brieven voor zowel het slachtoffer als de dader."

Die 6 maanden vinden veel mensen al weinig (de minimumstraf is 2 jaar, de maximumstraf 14 jaar), maar Turners vader deed er nog een schepje bovenop: hij vindt de straf te zwaar voor "20 minutes of action". Dat schreef hij in een brief aan de rechter. Ook zei hij dat z'n zoon sinds de gebeurtenissen depressief is en amper nog eet.

Stanford-hoogleraar Rechten Michele Dauber zette de brief op Twitter. Zij is medeverantwoordelijk voor het nieuwe zedenbeleid op Stanford en wil dat de straf herzien wordt.

"De rechter wrong zich in allerlei bochten om tot een lage straf te komen", zegt Dauber. Zijn boodschap aan vrouwen is dat je alleen staat, en aan potentiële daders dat ik je bescherm." Dauber begon een petitie om de rechter terug te fluiten.

You don’t know me, but you’ve been inside me, and that’s why we’re here today.

Tekst uit de verklaring van het slachoffer

Turners vader schreef de brief nadat de vrouw een emotionele verklaring had voorgelezen in de rechtbank. Die verklaring is het internet over geraasd.

Dauber zette nog een brief online, van een van Turners jeugdvrienden. Zij schreef een referentie voor Turner, waarin ze de drankcultuur en politieke correctheid de schuld geeft - en feitelijk ook het slachtoffer zelf.

De schrijfster, Leslie Rasmussen, is de drummer van de band Good English. Sinds haar brief zijn al zeker vier concerten afgezegd.

Handtekeningen

Intussen heeft een andere petitie waarin wordt gevraagd de rechter af te zetten, meer dan een miljoen handtekeningen vergaard. Bij anderhalf miljoen handtekeningen gaat de petitie naar het Witte Huis voor een reactie.

Teri Rosenberg van SurvJustice denkt dat de kans klein is dat de rechter wordt afgezet. "Het is onwaarschijnlijk, al krijgt het wel veel aandacht. Maar het zou me verbazen als het Witte Huis zich hier nog in mengt, eigenlijk heeft Biden dat al gedaan."

"Het toont in ieder geval aan dat er voor ons nog een hoop werk ligt. Bij dit soort zaken zie je vaak dat er uiteindelijk niet heel veel verandert. Maar hopelijk is dit een signaal aan andere campussen."

Iemand

Ook de cast van de televisieserie Girls staat achter het anonieme slachtoffer. Lena Dunham en de andere hoofdrolspelers hebben een boodschap: je moet het slachtoffer steunen, naar haar luisteren en actie ondernemen, in plaats van haar te beschuldigen. "Niet omdat ze iemands dochter, vriendin of zus is, maar omdat ze iemand is."

De zaak heeft inmiddels ook China bereikt. Daar zetten vrouwen foto's op Weibo, de Chinese Twitter, met teksten om het slachtoffer een hart onder de riem te steken.

Intussen heeft Stanford ook gereageerd. De universiteit belooft beterschap en erkent dat er meer moet gebeuren om seksueel geweld op de campus te voorkomen. Maar in een verklaring zeggen ze dat ze in deze zaak goed op deze situatie hebben gereageerd: ze steunden het slachtoffer, de dader werd van de campus gestuurd en er kwam meteen een politie-onderzoek.

Deel artikel: