Joe Biden
NOS Nieuws

Biden furieus over verkrachtingszaak met lage straf

"Ik ken je naam niet, maar je woorden staan gebrand in mijn ziel." Zo begint de Amerikaanse vice-president Biden zijn brief aan het anonieme slachtoffer van een geruchtmakende verkrachtingszaak. Veel Amerikanen menen dat de 20-jarige Brock Turner een veel te lichte straf kreeg.

"Ik sluit me aan bij de mensen die je steunen", schrijft Biden in een open brief aan het slachtoffer. "De rechter heeft uitspraak gedaan, maar het land is niet tevreden. Daarom zullen we ons blijven uitspreken."

20 minutes of action

Turner werd vorig jaar op heterdaad betrapt bij een studentenhuis van de Stanford University in Californië. Voorbijgangers ontdekten hem toen hij zich vergreep aan een bewusteloze vrouw van 22.

De rechter gaf Turner een straf van zes maanden cel omdat er volgens hem geen sprake was van verkrachting, maar van aanranding. Bovendien zou een lange celstraf te veel invloed hebben op het leven van Turner. De rechter ging daarin mee in de redenering van de vader van Turner: de geëiste zes jaar cel was "een zware straf voor 20 minutes of action".

Je kent me niet, maar je bent in me geweest, en daarom zijn we nu hier.

Slachtofferverklaring

Na de uitspraak zette de website BuzzFeed de complete slachtofferverklaring van het anonieme slachtoffer online. "Je kent me niet, maar je bent in me geweest, en daarom zijn we nu hier", begon de tekst van 7138 woorden. De quote werd veelvuldig gedeeld op sociale media.

Volgens het slachtoffer had de rechter juist Turner hard moeten aanpakken. "Dat hij een steratleet was aan een prestigieuze universiteit had de boodschap kunnen geven dat seksueel geweld strafbaar is ongeacht sociale klasse."

Obsceen

In zijn brief roemt Biden de vrouw om haar verklaring. "Het moet vreselijk moeilijk zijn geweest om dit te herbeleven. Maar je deed het, opdat anderen door jouw kracht dit niet zullen meemaken. Ik ben onder de indruk van je moed."

Biden herinnert eraan dat 1 op de 5 studentes in de VS met seksueel geweld te maken krijgt. "Dat is obsceen, en het is aan ons om er iets aan te doen. Er is jou onrecht aangedaan door iedereen die durft te twijfelen aan die ene, simpele waarheid: seks zonder toestemming is verkrachting. Punt uit. Het is een misdaad."

Volgens Biden zou iedereen de verklaring van de vrouw moeten lezen. "Iedereen die jouw verhaal deelt op sociale media of in gesprekken, moet die passie, woede en toewijding die ze voelen gebruiken als ze weer de keuze hebben tussen weglopen of ingrijpen - dan heb je echt de wereld verbeterd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl