Haagse hindernisbaan als protest tegen leenstelsel

Verschillende studentenorganisaties protesteren vanmiddag bij de Tweede Kamer tegen het leenstelsel. De invoer hiervan heeft er volgens hen voor gezorgd dat vooral kwetsbare jongeren minder gaan studeren. Hogescholen en universiteiten kregen dit jaar 7 procent minder aanmeldingen.

Deze studenten moeten volgens de organisaties veel hobbels nemen voor en tijdens hun studie. Zij laten dat vanmiddag letterlijk zien met twee poorten: één met daarachter een rode loper en één met een opblaasbare hindernisbaan. Het eerste pad is bedoeld voor kinderen van rijke ouders, de andere voor studenten die het iets minder hebben.

Maar protesteren tegen het leenstelsel, heeft dat nog wel zin? "Natuurlijk zijn we nog steeds tegen het leenstelsel, maar de kans is klein dat de hele invoer ervan nu nog wordt omgedraaid", zegt Stefan Wirken, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond. Hij benadrukt dat de vakbond nog steeds fel tegenstander is van het leenstelsel. "Maar we zetten nu in op kleine aanpassingen, zoals het verhogen van de aanvullende beurs. Dan kun je die kwetsbare groepen toch al op korte termijn helpen."

Leenangst

Een van de andere punten die LSVb eerder in een brandbrief aan minister Bussemaker aanstipte was de doorstroom van mbo'ers naar het hbo. Vanwege de kosten durven veel leerlingen namelijk niet door te stromen. De minister maakte vanochtend bekend daar maatregelen voor te nemen. Zo krijgen mbo'ers meer informatie over het financieren van een hbo-opleiding.

Wirken is blij met de betere voorlichting. "Het is natuurlijk goed om extra informatie te geven. Veel studenten weten niet dat ze recht hebben op een aanvullende beurs", zegt Wirken.

Een aantal politici van de oppositie is al langsgekomen bij de protesterende studenten. De Tweede Kamer debatteert vandaag over het leenstelsel.

Deel artikel: