Het liefst was 'ie naar een Hoge(re) Hotelschool gegaan. Maar die hbo-opleiding gaat Kevin Arkesteijn (20) niet volgen. “Ik heb het geld er niet voor over, ik vind het te duur.” Hij haakt af, omdat studeren een stuk duurder is geworden sinds de invoering van het leenstelsel.
Is Kevin een uitzondering of haken er meer jongeren af door het leenstelsel? Hogescholen en universiteiten kregen dit studiejaar minder aanmeldingen. Voor tegenstanders van het leenstelsel hét bewijs dat studeren voor sommige mensen te duur wordt.
Bij Kevin speelde geld een grote rol. Hij is bijna klaar met de mbo-opleiding hotelmanagement en heeft met z'n ouders besloten niet door te studeren. "Bij de hotelschool moet je verplicht op campus wonen, dat kost je al zo'n 7000 euro meer. Ik keek wat ik dan nog meer zou moeten lenen en wat ik daarvoor terugkreeg. En ik heb geen zin om als ik klaar ben nog jarenlang terug te moeten betalen."
Ook voor Alexander Koning (24), mbo-student juridisch medewerker, is hbo te duur. "Als ik ga lenen, heb ik een lening naast een lening die ik nu al heb door m'n mbo-opleiding en dat wil ik niet." Klasgenoten van Alexander studeren wel door, die zien wel wat het kost. Alexander: "Maar daar komen ze wel achter als ze een huis kopen, dan hebben ze ineens een enorme schuld."
Ik heb die opleiding gewoon nodig.
Toch zet Alexander geen streep door zijn hbo-plannen. "In oktober krijg ik mijn diploma, dan ga ik werken en sparen. Als ik genoeg geld heb, ga ik die opleiding alsnog volgen. Ik wil ondernemer worden en dan heb ik die opleiding gewoon nodig."
Kevin gaat het proberen zonder hbo-papiertje. Hij droomt ervan ooit een eigen hotel te kunnen openen. "Ik ga nu bij een baas werken en gewoon veel geld sparen. Als mijn hotel ooit goed loopt, dan maakt het ook niet veel uit welke diploma's ik allemaal heb."