De bodycamera van de Duitse politie

'Agenten met bodycam eerder aangevallen'

Agenten die een camera op hun lichaam dragen tijdens het werk hebben een grotere kans om te worden aangevallen dan zonder camera. Dat blijkt uit een van de eerste onderzoeken naar het gebruik van zulke 'bodycams'.

Vooral in de Verenigde Staten zijn de afgelopen jaren veel agenten de camera's gaan dragen, zeker na de dood van Michael Brown in Ferguson. Brown werd doodgeschoten door een agent, waarop veel twijfel ontstond over de acties van de agent. Bodycams moeten voorkomen dat een zaak uitdraait op het woord van de verdachte tegen dat van de politie.

Aan of uit

Nu blijkt de camera niet alleen een registratiemiddel, maar ook van invloed op het gedrag van agenten en hun verdachten. Agenten die de camera's dragen, lopen 15 procent meer kans om te worden aangevallen.

Tegelijkertijd gebruiken agenten met camera's niet meer of minder geweld tegen verdachten. Maar dat verandert als de agenten hun camera's zelf aan of uit kunnen zetten. Agenten die hun camera's zelf kunnen bedienen, gebruiken meer geweld als de camera uitstaat.

De onderzoekers keken in totaal naar meer dan twee miljoen uur aan videomateriaal van 1100 agenten uit zowel Amerika als Groot-Brittannië. Ook was er een even grote controlegroep van agenten zonder camera.

Er is nog weinig onderzoek gedaan naar de effecten van bodycam's op het politiewerk, maar er zijn meningen te over. Sommige agenten weigeren de camera's te dragen, omdat ze het als een teken van wantrouwen zien. En agenten die de camera's willen dragen, willen hem ook kunnen aan- en uitzetten, vanwege privacy.

Bodycam filmt uit de hand gelopen aanhouding Ohio

Volgens de onderzoekers is dat juist gevaarlijk: "Er moet heel goed worden bekeken hoe de camera's worden ingezet", schrijven ze. "Als een agent bijvoorbeeld besluit halverwege een ruzie de camera aan te zetten, kan dat juist een reactie uitlokken die leidt tot geweld."

Volgens de onderzoekers zijn de camera's eigenlijk een groot sociaal experiment en is het niet te zeggen of de camera's wel of niet hun doel bereiken: "Als iets in Iowa werkt, wil dat nog niet zeggen dat de politie in Tokio dat ook moet gaan doen."

Deel artikel: