Een button met een foto van Michael Brown
NOS Nieuws

Politie Ferguson is racistisch, blijkt uit onderzoek

Een onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Justitie naar het doodschieten van een zwarte jongen in Ferguson, Missouri, wijst uit dat de politie van die plaats zwarte Amerikanen stelselmatig discrimineert. Zwarte Amerikanen worden in Ferguson veel vaker aangehouden voor verkeerscontroles en zijn veel vaker het slachtoffer van politiegeweld dan je op grond van hun aandeel in de totale bevolking zou verwachten.

Het onderzoek van officier van justitie Eric Holder strekt zich uit over de periode 2012-2014. Het rapport wordt morgen openbaar gemaakt maar meerdere Amerikaanse media citeren nu al uit de inhoud. Het ministerie van Justitie bevestigt dat 'racistische praktijken' bij de politie in Ferguson geregeld voorkomen. Ook maken agenten en rechtbankpersoneel zich geregeld schuldig aan racistische grappen.

Michael Brown

Aanleiding voor het onderzoek was de dood van de 18-jarige Michael Brown in augustus vorig jaar. Brown had even daarvoor een supermarkt overvallen en verzette zich tegen zijn aanhouding. Een blanke agent die zich bedreigd voelde, schoot hem dood. Later bleek dat Brown ongewapend was.

De dood van Brown leidde tot grootschalige rellen. Veel Amerikanen waren ervan overtuigd dat Brown niet doodgeschoten zou zijn, als hij blank was geweest. Toen de agent in november vrijuit ging, braken er opnieuw rellen uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl