NOS Nieuws

Rechtszaak tegen Ferguson om uitblijven politiehervorming

Justitie wil politiehervormingen Ferguson afdwingen met rechtszaak

Het Amerikaanse ministerie van Justitie begint een rechtszaak tegen de stad Ferguson. Op die manier wil het afdwingen dat het politieapparaat snel wordt hervormd. Het ministerie zet deze stap omdat de gemeenteraad van Ferguson tegen een pakket van aanpassingen heeft gestemd.

In de stad werd in 2014 de ongewapende zwarte tiener Michael Brown doodgeschoten door een blanke politieman. Uit onderzoek bleek dat de overwegend blanke politiemacht zwarte inwoners vaker aanhoudt bij verkeerscontroles, dat ze vaker slachtoffer zijn van politiegeweld en dat ze langer vastzitten dan blanke Amerikanen.

De gemeenteraad van de stad stemde dinsdag tegen een hervorming van het korps om die misstanden aan te pakken. De raad vond een aantal maatregelen te veel geld kosten. Zo moet de gemeente ervaren ambtenaren in dienst nemen die toezien of de afspraken worden nageleefd. Ook moet er volgens de deal een elektronisch klachtensysteem komen en krijgen agenten extra trainingen.

Over die hervorming was maanden onderhandeld met Justitie. Volgens de gemeente heeft de raad tegengestemd om het ministerie weer aan de onderhandelingstafel te krijgen, om opnieuw te praten over de kosten.

Onconstitutioneel

Justitie is niet van plan om opnieuw te onderhandelen, zegt minister van Justitie, Loretta Lynch. "Het heeft al zeven maanden geduurd. Inwoners hebben al decennia moeten wachten op gerechtigheid, dat moet niet nóg langer duren", zegt Lynch. In de aanklacht wordt de stad beschuldigd van onconstitutioneel beleid.

De gemeente Ferguson heeft nog niet op de gerechtelijke stappen gereageerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl