Jaime Bos

Vrijwilligers op Lesbos (deel 1): de Nederlandse kustwacht

  • Arlene Gelderblom

    Verslaggever NOS op 3

  • Arlene Gelderblom

    Verslaggever NOS op 3

Het kan de aankomende dagen behoorlijk druk worden op Lesbos. De Griekse overheid heeft besloten dat minder boten met vluchtelingen naar het vasteland mogen varen. En dat betekent dat veel vluchtelingen blijven hangen op het eiland.

Meer werk dus voor de grote hoeveelheid vrijwilligers op het eiland. Alleen al op Lesbos zijn er volgens de lokale autoriteiten 120 hulporganisaties actief.

Ik vind het gewoon een plicht om deze mensen te helpen.

Jaime Bos, kustwacht

Wat doen al die vrijwilligers precies op Lesbos? Wij bezochten het eiland afgelopen week en volgden drie vrijwilligers. Vandaag portret 1: de Nederlandse kustwacht.

Jaime Bos en zijn Nederlandse reddingsteam vind je in het noorden van Lesbos. Elke ochtend om 06.00 uur stappen ze in hun reddingsboot in de haven van Skala Sykamineas, een authentiek Grieks vissersdorpje.

"Ik heb samen met mijn gezin besloten om zes maanden op Lesbos te blijven om dit werk te doen. Dat kan gelukkig door de donaties die we krijgen, vooral van familie en vrienden. Ik vind het gewoon een plicht om deze mensen te helpen."

Volgens de burgemeester van Lesbos hebben al die internationale vrijwilligers zijn eiland gered. De vrijwilligers vullen de hotels en restaurants en zorgen ervoor dat de hulpverlening soepel verloopt.

Burgemeester van Lesbos Galinos

"Ik wil alle vrijwilligers bedanken die naar ons eiland zijn gekomen", zegt burgemeester Galinos. "Zij helpen ons enorm terwijl de regeringen ons in de steek laten." Volgens de burgemeester was het eerst een 'beetje een zooitje' op het eiland met al die hulpverleners, maar is alles nu goed georganiseerd.

Wat gebeurt er na Lesbos?

Veilig de kust van Lesbos bereiken is natuurlijk pas het eerste doel van de vluchtelingen. Maar wat gebeurt er daarna? We leggen het uit in deze animatie:

Vandaag werd bekend dat de reizen van Sunweb en Transavia, waarbij vrijwilligers vluchtelingen helpen op het Griekse eiland Lesbos, zijn geflopt. Sunweb-baas Gert de Caluwe zegt in De Telegraaf dat er nauwelijks belangstelling is voor de hulpvakanties. Ondanks dit geflopte initiatief komen er nog wel veel vrijwilligers naar het eiland, alleen niet via Sunweb of Transavia.

Deel artikel: