NOS Nieuws

Gestrand in Griekse grensplaats: in ieder geval geen bommen hier

  • Marcel van der Steen

    Correspondent Balkan

  • Marcel van der Steen

    Correspondent Balkan

1200 liter soep hebben ze gekookt, de vrijwilligers van het Amsterdamse Aid Delivery Mission. Ze zijn naar de Griekse grens met Macedonië gereisd om de vele vluchtelingen hier te helpen. Gisteravond gebeurde dat in de vorm van een warme maaltijd.

Ruim 5000 vluchtelingen zitten vast in Idomeni. Het hek op de grens zit potdicht. De afgelopen dagen werden maar een paar honderd Syriërs en Irakezen doorgelaten.

Sommigen vrijwilligers zijn al weken in het grensgebied. Zoals Isa Verbeek uit Amsterdam. Zij vindt dat het lot van de duizenden vastgelopen vluchtelingen ook haar verantwoordelijkheid is. "Als je hier rondloopt zie je zoveel families en kinderen, dan weet je zeker dat het ook ons probleem is."

'Als je hier rondloopt weet je dat het ook ons probleem is'

Voor de soep proberen de vrijwilligers de goedkoopste groente in de buurt te vinden. Vanavond zit er aardappel, ui, peterselie en selderij in. En de 1200 liter gaat op. Er staat een lange rij voor de gaarkeuken van de Nederlanders.

Montasr Nbih Rahmni uit de Syrische stad Aleppo wacht ook op een beker soep. Hij is al vijf dagen in het kamp. Een tent heeft hij niet. Hij vindt de situatie aan de grens verschrikkelijk, vooral voor de vele kinderen. "Maar hier vallen in ieder geval geen bommen."

Acrobatische acts

De Finse Sari Mäkelä en Gilad Shabtay uit Israël zijn ook in het Griekse vluchtelingenkamp. Ze zijn verbonden aan een circusgezelschap in Berlijn, en proberen hier de mensen even de ellende te laten vergeten.

De twee doen korte acrobatische acts en maken de kinderen aan het lachen. Shabtay: "We proberen de spanning weg te halen, mensen even hun problemen te laten vergeten".

De twee maken zich zorgen over de situatie van de vluchtelingen. "Veel mensen hebben geen tent, of andere beschutting. Het lijkt erop dat hoop langzaam vervliegt. Vandaag zijn we gezegend met prachtig weer, maar dat was gisteren wel anders."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl