De Nieuwsuurploeg in Benghazi

'2016 is een cruciaal jaar voor het Midden-Oosten'

Dit was het jaar van de vluchteling. De vluchteling uit het Midden-Oosten om precies te zijn. En volgend jaar wordt cruciaal voor die regio, zegt Midden-Oosten-verslaggever Jan Eikelboom.

Op Twitter blikte Jan al vooruit op 2016 en het Midden-Oosten.

We selecteerden een paar tweets van Jan en stelden daar nog wat vragen over.

Want hoe gaat het in 2016 verder met Libië? En met Iran, Turkije en Syrië?

Libië

IS is dus flink aanwezig in het Noord-Afrikaanse land, en werd de laatste maanden steeds actiever. Het land is na de val van Kadhafi nog steeds diep verdeeld. De VN hoopt dat een regering van nationale eenheid meer stabiliteit kan brengen.

Libië ligt op 15 minuten van Italië. Moeten we ons zorgen maken? En hoe groot is de kans dat het westen ook daar gaat ingrijpen?

Iran

Die lage olieprijs, dat blijft voorlopig nog wel even zo. Maar omdat de sancties tegen Iran milder zijn geworden, heeft het land ook extra inkomsten. "Dat betekent een grotere rol voor het land in de regio", zegt Jan.

Iran is niet meer de internationale paria die het land eerst was. "Ze schuiven zelfs aan bij het overleg over Syrië", zegt Jan (zie een stukje verder). "Of dat goed nieuws is, hangt af van je perspectief. Voor Assad wel, voor de soennieten en daarmee Saudi-Arabië niet. En of het Midden-Oosten dankzij een sterker Iran nou stabieler wordt, dat valt nog te bezien."

Turkije

De partij van premier Erdogan haalde in 2015 een flinke overwinning in Turkije, en Jan verwacht dat Erdogan in 2016 nog meer macht naar zich toe zal trekken.

Europa maakt zich vooral zorgen over de vluchtelingen die via Turkije komen.

De vraag is of Turkije de beloften kan waarmaken. "Turkije heeft beloofd intensiever de grens te bewaken en de opvang te verbeteren, maar de vraag is of dat voldoende is", zegt Jan. "Zolang vluchtelingen geen toekomst kunnen opbouwen in Turkije zullen ze naar de EU blijven komen, zeggen experts."

En in Turkije gaat het niet alleen om Erdogan en Europa. Ook in het zuidoosten van Turkije is het onrustig. Zo onrustig, dat het volgens Jan niet ondenkbaar is dat daar oorlog uitbreekt.

Syrië

En laten we eindigen met potentieel goed nieuws. Begin januari gaat de gematigde oppositie (wie dat ook moge zijn) om de tafel met president Assad.

De inzet: vrede.

Maar zoals iedereen zelf wel aanvoelt, worden dat geen gemakkelijke gesprekken. "Er zijn veel obstakels, maar tegelijkertijd is de druk om tot een oplossing te komen groot."

De crux bij de onderhandelingen: Assad. "Mag 'ie blijven of moet 'ie weg? En wie gaat er nou precies onderhandelen - daar zijn de partijen het niet altijd over eens."

En IS?

"IS zit behoorlijk in het defensief", zegt Jan. "Ik denk dat ze een zwaar jaar gaan krijgen in 2016. Het zou me niet verbazen als ze grondgebied gaan kwijtraken."

Deel artikel: