Gevechten in Syrië

Wie is de gematigde oppositie in Syrië eigenlijk?

  • Roel van Niekerk

    Redacteur NOS op 3

  • Roel van Niekerk

    Redacteur NOS op 3

Rusland gaat minder bommen gooien op de gematigde oppositie in Syrië. Dat sprak Poetin gisteren af met de Franse president Hollande. Maar die gematigde oppositie, wie zíjn dat nou eigenlijk?

In het algemeen: die oppositie is groot, maar ook heel erg verdeeld. Het is lang niet duidelijk hoeveel groepen en strijders er nou precies zijn, maar deskundigen hebben het over tientallen groepen, en 50.000 tot 70.000 strijders.

Aan de ene kant van het spectrum heb je IS en wat andere extreme islamitische groeperingen. Zij willen een kalifaat of een volledige gewelddadige overname van Syrië. Daarom vechten ze misschien wel tegen Assad, maar vallen ze niet onder de gematigde oppositie.

Aan de andere kant heb je een heel klein groepje door Amerika getrainde rebellen, die kan je gematigd noemen. Maar, dat is maar een kleine groep.

Tussen die extremen zit een heel groot grijs gebied van tientallen groepen. Daar zit bijvoorbeeld ook het inmiddels behoorlijk versplinterde Vrije Syrische Leger tussen, waarvan lang niet alle losse brigades gematigd zijn.

In de tweet zie je een geschat overzicht van de overkoepelende niet-jihadistische groepen in Syrië:

Oké, maar wie zijn nou gematigd?

IS en de jihadistische groepen zijn duidelijk niet gematigd, maar hoe zit het met de rest?

Dat hangt er vanaf vanuit wiens perspectief je kijkt. Rusland vindt groepen gematigd als ze uitsluitend, of vooral, tegen IS vechten. Ze noemen ze niet gematigd als groep ook tegen Assad vecht.

Voor het westen vallen onder de noemer gematigde oppositie groepen die tegen allebei strijden: en tegen IS en tegen Assad.Voor Assad is het helemaal overzichtelijk: iedereen die tegen hem vecht, vindt hij een terrorist.

Het grote probleem van die 'indelingen' is dat het niet zo makkelijk is om te zeggen wie wat doet. IS is een duidelijk verhaal, maar al die groepen in het 'grijze gebied' wisselen regelmatig van alliantie en coalitie. De ene week vechten ze misschien alleen tegen Assad, en de andere week vechten ze weer tegen IS.

Naast alle verschillende groepen is er ook nog het leger van president Assad. Dit zijn troepen in de plaats al-Hader, op het platteland bij Aleppo.

Hoe weet je dan wie je wel en niet moet bombarderen?

Even terug naar Hollande en Poetin. Want wie gaan zij dan wel en niet bombarderen? Dat moeten we nog gaan zien, maar ze zullen ergens in het grijze gebied een lijn moeten trekken om te bepalen welke groep nou wel acceptabel is en wie niet.

De ene groep zal dan de bommen van het westen en Rusland te verduren krijgen, terwijl de andere groep met Assad moet gaan praten. In januari kan de oppositie namelijk om de tafel met Assad in Wenen om te proberen het conflict in Syrië politiek op te lossen. Het uiteindelijk doel: vrije verkiezingen in Syrië, over anderhalf jaar.

De vraag is dan natuurlijk of de groepen die volgens het westen en Rusland onder de gematigde oppositie vallen, dat eigenlijk wel willen. Die hebben daar zelf natuurlijk ook nog wat over te zeggen. En misschien zeggen sommige gematigde groepen wel dat ze helemaal niet met Assad om tafel willen.

Deel artikel: