De Turkse premier Davutoglu sprak in Brussel met regeringsleiders
NOS Nieuws

Effect Turkije-deal op asielstroom nog niet aantoonbaar

Hoewel er de laatste weken minder asielzoekers via Turkije naar de EU komen, ziet Brussel nog weinig Turkse inspanningen om de vluchtelingenstroom te beperken. Het aantal vluchtelingen is weliswaar afgenomen, van vijf- tot zesduizend per dag in november naar vierduizend per dag in december, maar dat lijkt toch vooral het gevolg van slechtere weersomstandigheden.

Vluchtelingen zien daardoor af van de riskante oversteek van Turkije naar Griekenland.

Drie miljard euro

Eind november maakten de EU-lidstaten afspraken met Turkije over een betere opvang van vluchtelingen in Turkije, zodat ze niet doorreizen naar West-Europa. Ook moeten Turkse grenswachten harder optreden tegen mensensmokkelaars. De EU heeft daar drie miljard euro aan ondersteuning tegenover gesteld.

Maar uit cijfers die EU-voorzitter Luxemburg heeft vrijgegeven, blijkt dat de effecten van de Turkije-deal nog beperkt zijn. In november zetten 108.000 vluchtelingen voet aan wal in Griekenland, ongeveer half zo veel als in de voorgaande maand.

Maar volgens de Europese grensbewakingsorganisatie Frontex is dat volledig toe te schrijven aan het slechtere weer.

Bewijs

De Turkse premier Davutoglu heeft in Brussel met een aantal regeringsleiders overlegd over het voorstel om Syrische vluchtelingen direct vanuit Turkije naar de EU te brengen.

Veel lidstaten willen eerst bewijs zien dat de eerdere afspraken met Turkije leiden tot aanzienlijk minder asielzoekers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl