En scène met Tommie in de kinderserie

Tommie: dit betekent het einde van Sesamstraat

Stemacteur Bert Plagman, die al 38 jaar de stem van Tommie uit Sesamstraat is, vreest voor het eind van het programma als Sesamstraat niet meer op NPO 1 wordt uitgezonden. "Ik kan me niet voorstellen dat we dit gaan overleven."

Het kinderprogramma verhuist vanaf 1 januari naar het digitale themakanaal Zapp Xtra. "Als we daar terechtkomen zal er wel weer verder gesnoeid worden in het budget", zegt Plagman.

Plagman is in zijn hoofd al afscheid aan het nemen van Tommie. "Pijnlijk. Heel pijnlijk. Het is een belangrijk deel van mijn leven."

Wist van niets

Plagman is niet ingelicht over de plannen. Hij hoorde het nieuws via een medewerker van het NOS Radio 1 Journaal. Als Sesamstraat verdwijnt, verliest Nederland volgens Plagman "het laatste programma voor kleuters dat tegenwicht biedt aan al het geweld van Nickelodeon en de snel gesneden animatiefilmpjes".

Op het tijdslot van Sesamstraat neemt Omroep Max vanaf het nieuwe jaar de uitzendtijd over. Plagman: "De netmanager vindt kennelijk dat Sesamstraat niet meer zo nodig is. Aan bejaarden kunnen ze blijkbaar meer verdienen."

'Enorm domme vrouw'

Boos is hij niet, zegt Plagman. "Maar ik vind de netmanager een enorm domme vrouw omdat ze dit doet. Het is een beslissing op beleidsniveau die zo ver bij me vandaan staat, dat ik er geen zicht op heb. Ze zal ongetwijfeld haar redenen hebben."

Tommie is door de jaren heen veranderd, zegt hij. "Hij is steeds meer van een verbaasd, nieuwsgierig klein jongetje een figuur geworden die kleuters helpt met hun onzekerheden. Kleuters durven ineens dingen, omdat Tommie het ook doet."

Bert en Ernie

Woedend

Paul Haenen, de stem achter Bert van Ernie, is woedend omdat Sesamstraat verdwijnt van NPO 1. "Het is schandalig om een hoogstaand kinderprogramma de nek om te draaien, want daar komt het op neer."

Haenen vreest dat de NPO over een half jaar de digitale zender zal opheffen. "Het is het begin van het einde van de Publieke Omroep."

Verhuizing geen goed argument

Dat Sesamstraat te bekijken blijft op een themakanaal lijkt een goed argument, maar dat is het niet, zegt Hans Beentjes. Volgens de hoogleraar communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam is het kijkgedrag van mensen te veel gestuurd door routines. "Mensen doen waarschijnlijk niet de moeite om helemaal naar het themakanaal te zappen."

Door Sesamstraat naar een themakanaal te verplaatsen, verkwanselt de NPO een stukje cultureel erfgoed, zegt Beentjes. "Dat het via Uitzending Gemist te bekijken is, werkt voor veel mensen ook niet."

We proberen de groepen te bereiken via de technieken die ze gebruiken.

Programmadirecteur Frans Klein

Programmadirecteur Frans Klein ziet dat anders. "Laten we niet vergeten dat er nog steeds twee uitzendingen per dag op NPO 1 zijn. Daarnaast staan het themakanaal, de app en de site de kijkers ten dienste. Er zijn weinig groepen die we zo optimaal bedienen als deze."

Klein: "We zien dat deze generatie steeds meer via internet kijkt. We proberen de groepen te bereiken via de technieken die ze gebruiken."

Pino, Tommie en Ieniemienie

Op school uitzenden

Beentjes noemt Sesamstraat "een heel bijzonder programma", vooral omdat het op allerlei niveaus aanspreekt. Volgens de hoogleraar blijkt uit verschillende onderzoeken dat zowel kinderen als ouders van het programma leren.

"Kinderen zien hoe ze met bepaalde emoties moeten omgaan of hoe ze problemen moeten oplossen die ze tegenkomen. Voor ouders geldt dat ze bijvoorbeeld leren hoe ze moeten voorlezen of een verhaal vertellen."

De hoogleraar heeft al wel een idee hoe Sesamstraat onder de aandacht van kinderen kan blijven. "Je kunt het programma op school uitzenden, maar dan mis je wel de invloed op de ouder-kind-relatie."

Protesten

Op Twitter zijn er protesten, maar lang niet iedereen vindt de verplaatsing van het kinderprogramma even erg:

Deel artikel: