NPO: Sesamstraat verdwijnt helemaal niet

"Sesamstraat is all over the place", zegt programmadirecteur Frans Klein in het NOS Radio 1 Journaal in reactie op de verhuizing van de kinderserie naar het digitale themakanaal Zapp Xtra. Volgens hem zijn er nog genoeg mogelijkheden om Sesamstraat 's avonds te kunnen kijken, dus "Sesamstraat verdwijnt helemaal niet".

"Laten we niet vergeten dat er nog steeds twee uitzendingen per dag op NPO 3 zijn. Daarnaast staan het themakanaal, de app en de site de kijkers ten dienste. Er zijn weinig groepen die we zo optimaal bedienen als deze."

Het kinderprogramma verhuist per 1 januari omdat de publieke omroep zo veel mogelijk verschillende groepen wil bereiken. "Wij zijn de programmering aan het veranderen. Op NPO 2 gaan we een levensbeschouwelijk programma uitzenden. Dat betekent dat Tijd voor Max gaat verhuizen naar NPO 1. Omdat we natuurlijk de ouderen op dat moment ook goed willen bedienen."

Meneer Aart

Klein ziet geen probleem in de verhuizing, omdat kinderen niet meer zo vaak via de tv kijken. "We zien dat deze generatie steeds meer via internet kijkt. We proberen de groepen te bereiken via de technieken die ze gebruiken." Hij zegt dat de publieke omroep de afgelopen jaren enorm heeft geïnvesteerd in de kinderprogrammering. "We hebben een nieuwe app ontwikkeld en we hebben ervoor gezorgd dat het themakanaal in het basispakket van de aanbieders terecht is gekomen", zegt Klein.

Sesamstraat wordt nu nog drie keer per dag uitgezonden, waarvan de avonduitzending, rond 17.00 uur, de populairste is.

Meneer Aart die al meer dan veertig jaar in de serie speelt, liet aan HP De Tijd weten, geschrokken te zijn van het nieuws. Hij denkt erover na om uit het programma te stappen. "Met een verhuizing naar een themakanaal draaien ze het programma de nek om. Het was juist zo leuk dat kinderen 's avonds met hun ouders naar ons konden kijken. Dat zie ik nu niet meer gebeuren, want die themakanalen zijn natuurlijk surrogaat: de kijkdichtheid is nul."

Je suis Pino

Op Twitter valt het nieuws over de verhuizing niet in goede aarde. Onder de hashtags 'Sesamstraat moet blijven' en 'Je suis Pino' klagen mensen over de beslissing van de NPO. De website Upcoming heeft een lijst met vijftien redenen gemaakt waarom het kinderprogramma op NPO 1 moet blijven.

Behalve mensen op Twitter, verbaast het besluit van de NPO ook de SP en D66. "Een onbegrijpelijk besluit van de managers uit Hilversum die zich blindstaren op kijkcijfers", zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk tegen NU.nl. Hij vindt dat staatssecretaris Dekker een "stevig gesprek" moet voeren met de omroep om het besluit terug te draaien.

D66-Kamerlid Kees Verhoeven verbaast zich erover dat de publieke omroep geen amusement meer mag uitzenden van de staatssecretaris, maar dat er ondertussen allerlei culturele en educatieve programma's verdwijnen.

Frans Klein begrijpt de kritiek die er is. "Ik denk dat dit programma voor een groot deel omgeven wordt door een gevoel van melancholie, zeker als het om de wat oudere doelgroep gaat."

Verder denkt hij niet dat Meneer Aart daadwerkelijk de serie zal verlaten. "Ik geloof dat een goed gesprek veel doet. Sesamstraat is 'all over the place', dus dat kan bijna geen reden zijn voor een vertrek."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl