Kamer: niet bemoeien met tv-programma's
De coalitiepartijen vinden dat de politiek zich niet moet bemoeien met de uitzending van Sesamstraat. Daar gaat de NPO wat hen betreft zelf over.
VVD-Kamerlid Elias zegt het licht lachwekkend te vinden dat politici zich zo druk maken over het plan om Sesamstraat niet meer op NPO 1 uit te zenden.
Voor hem is het belangrijkste dat iedereen het programma kan blijven zien. En dat is volgens hem het geval: ofwel via het themakanaal Zapp Xtra ofwel via een app.
Dat die app inmiddels zo'n 700.000 keer is gedownload, is volgens hem veelzeggend. Dat betekent dat mensen die mogelijkheid gemakkelijk weten te vinden.
PvdA-Kamerlid Mohandis begrijpt dat mensen het jammer vinden dat "Tommie, Ieniemienie en al die andere iconische figuren niet meer op NPO 1 te zien zijn". "Maar de NPO is onafhankelijk en bepaalt zelf hoe de programmering eruit ziet."
Mohandis' partijgenoot Marcouch twitterde vanmorgen dat Sesamstraat moet blijven. Hij zei gisteren al dat hij indertijd veel aan het programma heeft gehad om Nederlands te leren. Hij voegt daar desgevraagd dat hij puur op persoonlijke titel spreekt.
Een aantal oppositiepartijen vindt dat Dekker wel met de NPO moet gaan praten. De SP wil dat hij de publieke omroep ervan overtuigt om Sesamstraat op NPO 1 te gaan uitzenden.
Kamerlid Van Dijk vindt het triest dat het programma van de reguliere zender verdwijnt "louter vanwege de kijkcijfers".
Hij zegt dat Sesamstraat een mooi voorbeeld is van een educatief programma, waarvoor Dekker pleit in zijn plannen voor de publieke omroep, en dat er nu een groep kijkers wordt uitgesloten.
"Niet iedereen ontvangt NPO Zappelin", volgens Van Dijk. Dat programmadirecteur Klein vanmorgen op radio 1 zei dat er nog genoeg mogelijkheden zijn om te kijken, vindt hij een vreemde redenering. "Dan kun je het NOS Journaal ook wel van NPO 1 afhalen."
Verkeerde weg
D66-Kamerlid Verhoeven vindt "het schrappen van publieke kerntaken vanwege kijkcijfers" de verkeerde weg.
Ook hij vindt dat Dekker met de NPO moet gaan praten. Niet over het schrappen van één programma, maar over het schrappen van educatie en cultuur "terwijl dat publieke kerntaken zijn". Hij wil dat de staatssecretaris de publieke omroep aanspreekt op de gemaakte prestatieafspraken.